Skatteyderes Pris for EU-missilskjold: 300 milliarder kroner

Det militær-industrielle kompleks har nu - ved sædvanlig effektiv lobbyvirksomhed - fået de modtagelige europæiske statsledere, herunder Danmarks ...

Kasper P. Kepp,

04/01/2011

Det militær-industrielle kompleks har nu - ved sædvanlig effektiv lobbyvirksomhed - fået de modtagelige europæiske statsledere, herunder Danmarks villige forsvarsminister, til at implementere det europæiske missilskjold, under indtryk af en påstået Iransk mulig fremtidig kapacitet og lyst til at skyde missiler med atomvåben efter udvalgte europæiske nationer.

Anders Fogh Rasmussen er citeret for at nævne en omkostning på 200 millioner dollars ialt, ca. en milliard danske kroner.

Det er desværre kun prisen for den rent tekniske kommunikation mellem missilsystemerne, ikke selve missilforsvaret. De fulde omkostninger estimeres af forsvarseksperter til at være ca. 300 milliarder, baseret på bl.a. Pentagon-beregninger.

Disse tal undgår Danmarks forsvarsminister naturligvis at fokusere på, da det ellers vil vække mistanke blandt de betalende skatteydere. Som med alle andre forhold, der ikke fortjener skatteydernes åsyn, undlader man helt at nævne dette.

Som vi ved fra Japans missilforsvar og fra f.eks. Norges køb af JSF, stiger priserne altid voldsomt undervejs i projekteringen, som vi også typisk ser det, når lobbyisme-modtagelige embedsfolk med hånden på deres medborgeres skattekiste engagerer større byggearbejder i f.eks. Danmark (tænk på DR-byggeskandalen der kostede os 1.3 milliard ekstra).

I Japans tilfælde ligner det en tre-dobling.

Som med alle andre eksempler på statskorporatistisk bestilt arbejde er det skatteyderne der betaler for, at levebrødspolitikerne ikke tør sige nej til at kaste skatteborgernes penge i grams, enten af dumhed eller af frygt.

Kære Gitte Lillelund-Bech - hvad kommer missilforsvaret i virkeligheden til at koste os? Og er du forsvarsminister for de danske skatteydere eller for dem, der sælger våbensystemer?

Så meget for europæisk finansiel disciplin.