Politikerlede

Et af de mest karakteristiske symptomer på demokratisk underskud er, sammen med populisme, faldende medlemstal i politiske partier og fremkomsten ...

Kasper P. Kepp,

21/11/2010

Et af de mest karakteristiske symptomer på demokratisk underskud er, sammen med populisme, faldende medlemstal i politiske partier og fremkomsten af selvcensur i medier og politik, det velkendte begreb "Politikerlede".

Jeg faldt over dette link den anden dag: Groft, grænsende til det injurierende (men længe leve ytringsfriheden, som dog muliggør den slags) - tiltider underholdende og informerende, men alt i alt dybt tragisk. For hvordan kom det så vidt, at nogen bliver nødt til at skrive den slags?

I den senkapitalistiske fase af forfatningernes kredsløb bliver velfærdsstaten så stor, ineffektiv og korrupt, at samfundet rykker fra "socialliberalisme" og mod "korporatisme" eller "statskapitalisme":

Man kan groft sagt sige, at Vesten og Kina rykker tættere på hinanden fra to kanter.

Skredet sker for socialliberale demokratier, når staten når en kritisk størrelse (i Danmark nu over 50% af BNP), når bureaukratiet giver negativt afkast på hver skattekrone, når kleptomanien bliver så institutionaliseret, at den bliver normal, og når de lovgivende, dømmende, udøvende og kommunikative statsmagter ikke længere er adskilte, som demokrati ellers fordrer.

Vejen tilbage til socialliberalisme er herefter umulig, og frihed og velfærd vil opleve en deroute, indtil det statskapitalistiske samfund bliver så ineffektivt og splittet, at det bryder sammen indefra.

Politikerleden er et symptom på denne splittelse.

Denne senkapitalistiske proces opleves i hele Vesten. Professionelle levebrødspolitikeres foragt for det demokrati, de hævder at tjene, bliver for iøjnefaldende.

Derfor opstår politikerleden.