Økonomiprofessor: Millionærskat kan give underskud

Politisk er det måske klogt at indføre en millionærskat, som meningsmålinger har vist befolkningens opbakning til

Slettet Bruger,

29/08/2009

Politisk er det måske klogt at indføre en millionærskat, som meningsmålinger har vist befolkningens opbakning til. Men økonomisk er der ikke megen fidus i at beskatte de rigeste. Det fastslår professor ved Købehavns Universitet og tidligere medlem af Skattekommissionen, Claus Thustrup Kreiner, overfor business.dk.

"Man skal passe på med at tro, at skatter som disse kan give noget stort provenu. I princippet kan højere skat på store indkomster, godt føre til tab, fordi en del vil flytte væk fra Danmark. Det er jo ingen tilfældighed, at de fleste rige sportsstjerner bor i Monaco. Lysten til at stræbe efter en direktørløn, eller give den ekstra gas i en periode for at få bonus, bliver også mindre, hvis høje indkomster beskattes hårdere," siger Thustrup Kreiner til business.dk.

Også hos tænketanken CEPOS er der mildest talt skepsis i forhold til S og SF's vurdering af, at millionærskatten vil bidrage med en milliard kroner. Det stemmer ikke overens med CEPOS' beregninger.

"For lysten til at arbejde vil falde. Samtidig vil højproduktive personer i stigende grad vælge at bo og arbejde i udlandet. En millionærskat vil også trække produktivitet og velstand ned. Det skyldes, at skat på millionærer rammer de mest produktive danskere, som vil reducere deres arbejdsindsats," forklarer CEPOS' cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Heller ikke "Fair Forandring"s element om en forhøjelse af selskabsskatten vækker begejstring. I lighed med millionærskatten kan det resultere i et underskud, lyder vurderingen.

"Nogle vil måske mene, at det er for galt, at selskaber ikke skal betale mere i skat. Men det er meget svært at undgå, at en del virksomheder flytter enten helt til udlandet, eller flytter deres indtjening til andre steder, hvis skatten i Danmark bliver for høj. Det er nærmest umuligt at undgå. Det kan ikke udelukkes, at højere selskabsskatter kan blive et direkte tab for Danmark," siger Claus Thustrup Kreiner til business.dk.

[email protected]

Kilde: