Økonomer om stigende oliepriser: Lad markedet virke

Gå ikke i panik

Slettet Bruger,

31/05/2008

Gå ikke i panik. Sådan lyder rådet til verdens politikere, der febrilsk leder efter måder at bremse de stadigt stigende oliepriser. I Danmark diskuteres en nedsættelse af kørselsafgifterne, mens den franske præsident Sarkozy onsdag foreslog en kollektiv sænkning af de europæiske benzinafgifter. Det beretter Information.

Men det er en fejlagtig kurs at begynde at hæve tilskud og sænke afgifter i den aktuelle situation, mener overvismand professor Peter Birch Sørensen.

"At sænke energiafgifterne ville være et trist, men også ulogisk tiltag, for det ville gå imod regeringens erklærede målsætning om at fremme de vedvarende energikilder, på bekostning af vores olieafhængighed. Vil vi af med olien, må vi acceptere, at olien er dyr og vedbliver med at være det," siger Peter Birch Sørensen til Information.

De høje priser på olie betyder nemlig større interesse for investering i alternative energikilder. Støtteordninger kan derfor på længere sigt forhindre udviklingen af ny teknologi.

"Der bliver ikke mere olie af at sænke afgifterne"
Martin Ågerup, direktør for den liberale tænketank CEPOS, fraråder også en politisk styret priskontrol.

"Man skal holde sig fra at regulere på priser ved at skrue på afgifter. Når prisen stiger, er det fordi, der er en ubalance mellem udbud og efterspørgsel, og den ubalance skal markedet selv spille ud," siger Martin Ågerup og fortsætter:

"Der kommer ikke mere olie ud af hanerne ved at skrue ned på afgifterne. Det bedste, politikerne kan gøre for at sænke priserne, er at holde inde med retorikken om at blive fri af olieafhængigheden. Den retorik tager investeringsglæden fra de selskaber, der skal investere milliarder i ny udvindingsteknologi for at komme ned til den olie, som i øjeblikket ikke er tilgængelig."

Kun midlertidig løsning
Hos CEPOS' modstykke, det venstreorienterede Center for Alternativ Samfundsanalyse, vil man dog ikke afvise erhvervsstøtte til særligt udvalgte brancher.

"Hvis erhverv, man gerne vil beholde, bliver truet på eksistensen, må man give dem et tilskud, men aldrig et generelt afgiftsløft. Og så skal man huske at sige til sine vælgere, at kompensationen kun er en midlertidig løsning," siger miljøkoordinator Karl Vogt-Nielsen til Information.

[email protected]

Kilde: