Økonomer: VKO kan ikke gennemføre nødvendig reform

Slettet Bruger,

14/11/2007

Selvom erhvervslivet skriger på arbejdskraft, frygter økonomer, at VKO-flertallet mangler viljen til reform. Det skriver Ritzau.

"Det parlamentariske grundlag er uændret, og derfor kan man frygte, at der ikke er udsigt til den store reformvilje af arbejdsmarkedet og skattesystemet, som dansk økonomi har brug for. Det er der ikke lagt i kakkelovnen til," siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, til Ritzau.

Han pointerer, at mangelen på arbejdskraft kun bliver endnu værre, når aldringen af befolkningen sætter ind i de kommende år. Det bedste tidspunkt at gennemføre reformer ville ellers være nu, " hvor økonomien er sund, og det går godt med væksten ," siger han.

Skadelig topskat
Hvis arbejdsudbuddet skal øges, er det nødvendigt at sænke den høje danske marginalskat, vurderer c
hefanalytiker i Nordea, Anders Matzen.

"Hvis regeringen vil sikre en fortsat høj økonomisk vækst, er det væsentligt at gøre noget ved skatterne, især topskatten, som bør fjernes. Al historisk erfaring og erfaringerne fra udlandet viser, at det giver et øget arbejdsudbud," siger Anders Matzen.

Offentlig overophedning
Han advarer også mod det store offentlige forbrug, som regeringen med sin kovending i forhold til kommune-budgetterne har lagt op til.

"Efter at kommunerne fik lov at bruge 1,5 milliarder kroner mere næste år, er der udsigt til en vækst i det offentlige forbrug på omkring to procent. Det kommer efter et merforbrug også i 2006 og 2007. Samtidig er ledigheden meget lav, og det giver anledning til bekymring for en overophedning af økonomien," siger Anders Matzen til Ritzau.

[email protected]

Kilde: