Økonomer: Tom trussel om kartoffelkur

Slettet Bruger,

05/12/2007

Finansminister Lars Løkke Rasmussens advarsel om, at de offentlige overenskomstforhandlinger kan medføre et behov for et skrapt finanspolitisk indgreb, bliver nu imødegået af en række anerkendte danske økonomer. Det skriver Børsen. Behovet er ikke til stede, truslen er ikke reel, er deres vurdering.

"Økonomiske indgreb af samme type som kartoffelkuren i 1986 skal kun gennføres, hvis det går rigtig galt. Det er derfor lidt besynderligt, at man som finansminister advarer om, at det kan gå galt - uden selv at reagere. For mener man, at der er en risiko, så bør man naturligvis gøre og ikke bare håbe på, at det går godt," siger Danske Banks cheføkonom Steen Bocian til Børsen.

Også overvismand Peter Birch Sørensen hælder i sin vurdering til, at regeringens trussel er tom, når man samtidig siger, at man ikke vil stramme på finanspolitikken i finanslovsudspillet for 2008.

"Det hænger ikke sammen. Så længe man fører en ekspansiv finanspolitik, som man gør, så bidrager det til at øge manglen på arbejdskraft. Hvis advarslerne ikke bliver fulgt op med, at man strammer op i forbindelse med den endelige vedtagelse af finansloven, så må det mest af alt anses for blot at være retorik," siger Peter Birch Sørensen.

Skattestop forhindrer indgreb
Selv hvis regeringen skulle beslutte sig for et indgreb, er dens muligheder begrænsede. Skattestoppet forhindrer et så omfattende indgreb som kartoffelkuren, siger økonomiprofessor ved Handelshøjskolen, Søren Bo Nielsen, der også er tidligere økonomisk vismand.

"Med skattestoppet har den afskrevet sig de bedste instrumenter. Der er kun finaspolitikken tilbage, og det er på det statslige område. Jeg kan ikke forestille mig, at kommuner og regioner vil kunne indgå i en opstramning," siger Søren Bo Nielsen til Rizau.

[email protected]

Kilde: