Økonomer: Mere sort arbejde med skatteforlig

Slettet Bruger,

04/09/2007

En afskrækkende mur, der rejser sig fra et fladt plateau. Sådan kan regeringens skatteforlig, der hæver grænsen for mellemskatten til topskatte-niveau, beskrives. Aftalen, som Dansk Folkeparti har haft stor indflydelse på, fritager 575.000 danskere fra at betale mellemskat. Til gengæld har vi nu en topskat på hele 21 pct., og det forværrer incitamentet til at arbejde en time ekstra, vurderer Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

"Det er en ren Berlin-mur, man får bygget. En stigning i skatten på hele 19,3 procentpoint betyder selvfølgelig nogle kraftige forvridninger af incitamenter," siger Mads Lundby Hansen til Børsen.

Og en så høj skattemur kan føre til mere sort arbejde, mener chefanalytiker i Danske Bank, Steen Bocian.

Stejl skattekurve
"Man skal ikke være en særlig kreativ håndværker for at komme frem til, at ved en indkomst på 365.000 kr. stopper man med hvidt arbejde og starter med noget sort. Skattekurven er meget stejl og bestemt ikke noget, der gør, at vi kommer det sorte arbejde til livs," siger han.

Skatteminister Kristian Jensen (V) kan godt se, at der bliver tale om en brat overgang til topskat, men fastholder, at skatteforliget vil medføre et højere arbejdsudbud.

"Det er korrekt, at hvis man oplever, at der pludseligt kommer en så stor procentstigning i marginalskatten, så kan det virke voldsomt. Men vi skal huske, at der er rigtigt, rigtigt mange danskere, der med denne her aftale kommer til at opleve, at de har en markant lavere marginalskat. Så derfor er det med til at øge arbejdsudbuddet. Ikke med til at hæmme det."

[email protected]

Kilde: