<i>S&aring; du vil ikke sige, at Stalin var en skurk?</i> "Nej, det vil jeg ikke."

Slettet Bruger,

28/06/2007

Af Ole Birk Olesen

Var den tidligere Sovjet-diktator Josef Stalin en skurk? Nej, han var et produkt af sin tid, og hvis nogen gerne vil hænge et idolbillede af ham op på sin væg, så er der ingen grund til at tage afstand fra det. Sådan lyder meldingen fra Kommunistisk Parti, det største parti af de mange småpartier på Enhedslistens venstreside.

Det er Kommunistisk Parti, der udgiver Dagbladet Arbejderen, der i vennekredsen har så fin en mand som den folkekære entertainer Niels Hausgaard. Han donerede sidste sommer 25.000 kroner til Arbejderen. Eller var det til partiet? - det er jo lidt svært at sige, når de deler adresse på Ryesgade, København N.

En anden og for tiden medievant ven af Kommunistisk Parti er faglig sekretær Morten Bach fra Sømændenes Forbund, der som tidligere beskrevet har Stalin hængende på sit kontor. Han er medlem af partiet, oplyser han til 180Grader.dk, og her er han blandt venner. I hvert fald har næstformand Anette Nielsen ikke et ondt ord at sige om hans Stalin-billede.

Slips og Stalin, det er lidt det samme
"Hvad han har hængende på sin væg, skal vi ikke blande os i. Det må fagforeningen jo diskutere. Ligesom man kan have en dresscode, så kan man jo også have en vis kode for, hvordan man dekorerer sit kontor. Men hvis det er ok for sømændene at have det hængende, så er det jo deres afgørelse," siger Anette Nielsen til 180Grader.dk

Er der ikke forskel på nogle regler om påklædning og så det at have et billede på væggen af en person, som har slået millioner af russere ihjel?
"Man må jo se personer i et historisk lys, hvordan de har ageret i forhold til den tid, hvor de har levet."

Er der da undskyldninger for Stalins mord på millioner af russere?
"Det har der vel været i historiens lys, selvom vi ikke synes det i dag. Der har været mange forskellige årsager til, at historien har udspillet sig, som den har. Man kan ikke skrue historien tilbage."

Ond eller god spiller ingen rolle
Var hovedårsagen ikke bare, at Stalin var en tyran og et ondt menneske?
"Diskussionen om ond og god synes jeg ikke rigtigt hører hjemme her. Den diskussion kan jeg ikke bruge til noget."

Hvorfor ikke?
"Han har jo ikke egenhændigt gået rundt og skudt millioner ned eller kastet dem i massegrave."

Men han havde vel et betydeligt ansvar for det?
"Absolut, det skal man ikke fornægte, men det er jo ikke kun en enkeltperson. Det er et spørgsmål om at se ind i en tid."

Synes Kommunistisk Parti, at Stalin var en skurk eller en helt?
"Stalin var en del af historien og må ses som den del af historien, han var i, ud fra den tid hvor han levede."

Så du vil ikke sige, at Stalin var en skurk?
"Nej, det vil jeg ikke," siger Anette Nielsen.

Kilde: