Connie Hedegaard: Forbehold væk nu

BRUXELLES/KØBENHAVN: Danmark må meget snart gøre op med EU-forbeholdene og træde fuldt ind i eurosamarbejdet, mener EU-kommissær Connie Hedegaard (...

Ikke angivet Ikke angivet,

10/02/2011

BRUXELLES/KØBENHAVN: Danmark må meget snart gøre op med EU-forbeholdene og træde fuldt ind i eurosamarbejdet, mener EU-kommissær Connie Hedegaard (K). Hun advarer om, at udviklingen accellererer lige nu, og hvor det tidligere især har handlet om rets- og forsvarsforbeholdene, så bliver euroforbeholdet snart et alvorligt problem som følge af euro-landenes planer om at etablere deres egen økonomiske regering:

»Man kan tale lige så langt og fint om det, som man vil: I sidste ende kommer Danmark meget snart til at skulle bestemme sig: Vil vi være fuldt med, når tingene diskuteres. Eller vil vi blot være med på konsekvenserne uden at have deltaget i diskussionerne om, hvordan den økonomiske politik skal føres?«

Hedegaard understreger, at hun i kommissionen har kæmpet for, at eurolande og ikke-eurolande skal behandles ens i den økonomiske politik - det synspunkt møder modstand.

»Der kommer snart et tidspunkt, hvor Danmark kan mærke konsekvensen,« siger hun og opfordrer de fire gamle EU-venlige partier - V, K, S og R - til at få gang i debatten.

Og debat kan hun godt få, men ingen konkrete løfter om at afskaffe forbeholdene. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erkendte i går i Folketingssalen, at de nye forslag om et forstærket samarbejde blandt eurolandene »meget vel kan aktualisere vores overvejelser om vores egen position i forhold til euroen«. Men han understregede også, at regeringen ikke har truffet nogen beslutning i sagen.

Regeringen ønsker alle forbehold til afstemning samtidig, men først når der er bred opbakning i både befolkningen og Folketinget. Det betyder, at SF skal ændre holdning og støtte en afskaffelse af euroforbeholdet. Og ifølge EU-ordfører Pia Olsen Dyhr ser partiet ingen grund til at tage det skridt endnu.