Warming vidste besked

Slettet Bruger,

18/12/2007

Når gaverne fra juletræet pakkes op i år er der gået præcis otte måneder siden, Mikkel Warming (Enh.L), Københavns socialborgmester, modtog den første melding om, at der var problemer på bostedet Tokanten. Det skriver Berlingske Tidende. Den 24. april modtog Warming således en mail fra Christina Pedersen, der arbejdede som pædagog på stedet, hvor hun advarede om Tokantens problemtiske praksis i forhold til magtanvendelse og indberetning af denne. Selv om Warming i sit svar forsikrede, at han var på sagen, er det først i denne måned, at beboernes pårørende er blevet orienteret. Og i den mellemliggende periode er overgrebene fortsat.

"Vi har haft lignende sager, bl.a. Sjælør-sagen, hvor tingene heller ikke fungerede. Så det er ikke et enkeltstående tilfælde, og vi må derfor tage sagen op og afkræve Mikkel Warming en forklaring, når vi har ekstraordinært møde i udvalget om det på torsdag. Tempoet i det her har helt klart været utilfredsstillende, og det er virkelig urimeligt over for de pårørende," siger næstformand i Københavns socialudvalg, Lars Rasmussen (S) til Berlingske Tidende.

Borgmesteren erkender, at det ikke er tilfredsstillende, at der går så lang tid, inden de pårørende får besked om forholdene på bostedet. Men hvorfor der gør det er "et rigtigt godt spørgsmål".

"Igen er pointen, at det skal gøres bedre fremover. Vi må ikke igen komme i en situation, hvor der går så lang tid, inden der handles, og det opdages. Derfor vil jeg gerne opfordre folk til, at hvis man har en viden, skal man komme med den nu," udtaler Mikkel Warming

Tilsynet væk fra det offentlige
Socialborgmesteren kalder sagen og Berlingske Tidendes artikler om den for "ubærlige". For siden i sommer har han forsøgt at få styr på Tokantens magtanvendelser blandt andet gennem øget uddannelse af de ansatte, uden at det tilsyneladende har virket.

Det samme kan siges om det kommunale tilsyn, og det erklærer Warming og Overborgmester Ritt Bjerregaard sig nu klar til at tage konsekvensen af.
For sådanne forhold er "rystende og uacceptable" og "må ikke kunne lade sig gøre", skriver Ritt Bjerregaard i en pressemeddelse.

"Derfor skal vi nu have et tilsyn med kommunens tilbud på socialområdet, der er eksternt fra den forvaltning, der er ansvarlige for driften af institutionerne. Vi skal have en kontrolmekanisme, der er uafhængig. Vi bliver nødt til at sikre os, at vi ikke i fremtiden kan stå med en institution, der virker så dårligt, uden at det bliver opdaget," fortsætter hun.

Forslaget om at udlicitere tilsynet støttes bredt i borgerrepræsentationen, omend der er en vis undren over, at det først kommer nu.

"Borgmesteren har tidligere klart afvist mit krav om at lade tilsynet selv blive undersøgt. Det her kommer alt for sent, og vi kunne have reageret langt tidligere på det her, og vi skal have det tilsyn lagt langt væk fra embedsværkets egen rækkevidde," siger Peter Schlüter, der sidder i socialudvalget for Det Konservative Folkeparti, til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: