Visumregler bremser vækst

Slettet Bruger,

29/05/2007

Danske visumregler betyder, at virksomheder må se vækst gå deres næse forbi. Det skriver Berlingske Tidende i dag. Der er problemer med potentielle investorer, der må vente ugevis på indrejsetilladelse, danske virksomheder der ikke kan få deres ansatte i udlandet på uddannelsesophold herhjemme, og rejsebureauer der opgiver Danmark som rejsemål.

Dermed er de penge, regeringen har postet i en ny handlingsplan "Offensiv global markedsføring af Danmark", mere eller mindre spildt, lyder kritikken.

"Vi synes, det er temmelig paradoksalt, at man på den ene side siger, at nu skal vi ud og markedsføre Danmark med 412 millioner i løbet af fire år som et åbent land, der gerne vil have turister, samarbejdspartnere og folk til at komme og arbejde og studere. Men når folk så er villige til at tage springet, så er det utrolig svært," siger Anette Overbye, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Holdningen deles af Dansk Industri og oppositionspartierne i Folketinget. Og regeringen har øjensynlig været opmærksom på problematikken. I analysearbejdet bag den nye handlingsplan fremhæves visumreglerne som en barriere for markedsføring. Også integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) har øje for betydningen.

"Vores visumregler skal selvfølgelig ikke være en barriere for, at man kan lave forretninger ude i verden. Derfor skal vi hele tiden stræbe efter at få optimale sagsbehandlingstider og så smidig en sagsbehandling som overhovedet muligt," siger hun.

80 procent af alle visumansøgninger har en sagsbehandlingstid på 5-10 dage oplyser Udlændingeservice. De behandler selv de sidste 20 procent, hvor ambassaderne ude omkring i verden skønner, at der for eksempel er tvivl om ansøgerens identitet eller opholdets karakter. I de tilfælde kommer sagsbehandlingstiden op på fire til seks uger. Og det er ikke bare sagsbehandlingstiden, der udgør et problem. Også de krav, der stilles til blandt andet kinesiske forretningsfolk om i detaljer at redegøre for deres færden under et besøg i Danmark, er en torn i øjet på erhvervslivet. Rikke Hvilshøj erklærer sig da også villig til at tage et regelgennemsyn.

"Det er rigtigt, at sådan er reglerne. Og sådan har de været i al min tid. Men det er et område, som jeg har besluttet at kigge nærmere på for at se, om vi ikke kan gøre det lidt mere lempeligt," siger ministeren.

Hun gør dog samtidig opmærksom på, at 50 procent af alle visumansøgere viste sig at være fupmagere, da man sidste år lavede en kontrol blandt kinesiske forretningsansøgninger. En smidigere sagsbehandling må derfor ikke gå ud over kvaliteten og sikkerheden i visumsystemet.

mol

Kilde: