Vismand: Mere uddannelse ikke altid lykken

Slettet Bruger,

13/07/2007

Af IKKEMIG 2

En lavere topskat er faktisk en dårlig forretning, påstår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Ifølge en ny analyse kan det bedre betale sig for staten at bruge pengene på mere uddannelse. Økonomisk vismand Jan Rose Skaksen forholder sig dog skeptisk.

At bruge flere penge på uddannelse vil være 100 pct. selvfinansierende, hvorimod en sænkning af topskatten kun er 50 pct. selvfinansierende, lyder argumentet fra AE. Folk med højere uddannelse kommer lettere i arbejde, går senere på pension og tjener flere penge, som de kan betale skat af.

Jan Rose Skaksen, der er vismand i Det Økonomiske Råd og professor i økonomi ved Copenhagen Business School i København, har endnu ikke læst analysen, men han tvivler på, at mere uddannelse er det store vidundermiddel.

Uddannelse gav dårligere jobchancer
"En ting er at sige, at vi skal have flere højtuddannede. Men hvordan får vi folk til at tage en uddannelse? Vi kan jo ikke tage folk ind fra gaden og tvinge dem til at sætte sig ned på en højere læreanstalt og sige, 'nu skal du tage en uddannelse, for det er godt for samfundet.' Der er jo masser af uddannelsespladser, hvor de unge kan søge ind på, men de bliver ikke søgt op," siger han til 180Grader.dk.

Nogle gange kan mere uddannelse endda føre til højere ledighed, siger Jan Rose Skaksen.

"I vores seneste rapport fra Det Økonomiske Råd så vi på den uddannelse, man giver i forbindelse med aktivering. Og noget af den uddannelse man gav stillede folk dårligere på arbejdsmarkedet. De klarede sig dårligere efter de havde fået uddannelse end før de fik uddannelse."

De nedslående resultater kan skyldes, at uddannelse får ledige til at føle, at de er blevet "udannet til noget" og derfor søger mere smalt.

Topskatten demotiverer
Desuden kan den høje topskat endda være med til at afholde folk fra at bruge tid på at tage en uddannelse, påpeger Jan Rose Skaksen.

"I Danmark får du ret lille afkast af at få en uddannelse. Forstået på den måde, at forskellen mellem hvad du får i indkomst ved at tage en uddannelse i forhold til ikke at tage en uddannelse er forholdsvis lille. Man kan jo godt forestille sig, at det rent faktisk har en betydning for folk om de tager en uddannelse eller ej, om de kan se, at de vil tjene nogen flere penge."

[email protected]

Kilde: