Vismænd: Kun lille fordel ved euroen

Af Ole Birk OlesenDer er på kort sigt en lille økonomisk fordel forbundet med, at Danmark tilslutter sig EU's valutasamarbejde om euroen, skriver d...

Slettet Bruger,

28/05/2009

Af Ole Birk Olesen

Der er på kort sigt en lille økonomisk fordel forbundet med, at Danmark tilslutter sig EU's valutasamarbejde om euroen, skriver de økonimiske vismænd i en netop offentliggjort rapport om dansk økonomi 2009. Men fordelen er altså kun lille, og et ja eller et nej til euroen bør derfor først og fremmest begrundes politisk, lyder det samtidig fra vismændene.

"Spørgsma?let, om Danmark skal erstatte kronen med euroen, spiller til stadighed en vigtig rolle i den offentlige debat herhjemme. Formandskabet vurderer, at dette valg i højere grad er et spørgsma?l om politiske overvejelser end om snævert økonomiske aspekter," skriver vismændene i deres rapport.

Det får straks Dansk Folkeparti til at bede regeringen om at droppe alle planer om at udskifte kronen med euroen.

"Jeg er glad for, at det endnu engang bliver slået fast, at euro-samarbejdet næsten udelukkende er et politisk flagskib og ikke har økonomisk betydning for Danmark," siger EU-spidskandidat Morten Messerschmidt og fortsætter: "Tværtimod vil vi blive handlingslammede på det økonomiske område, hvis vi overgiver os til euroen. Regeringen bør varetage danskernes interesser og droppe den lovede afstemning om euroen - som vismandsrapporten understreger, er der ingen saglige grunde til at tage euro-forbeholdet op til overvejelse."

Se også Morten Messerschmidt og Bendt Bendtsen diskutere dansk deltagelse i euroen på jyskebank.tv:[email protected]

Kilde: