"Vi må fortælle dem om uddannelsens lyksaligheder"

Slettet Bruger,

13/07/2007

Af IKKEMIG 2

At bruge penge på uddannelse er 100 pct. selvfinansierende, hvorimod en sænkelse af topskatten kun er 50 pct. selvfinansierende, siger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) i en analyse, der bliver offentliggjort efter sommerferien.

180Grader.dk fangede Martin Madsen, økonom i AE, der havde travlt med de sidste opgaver inden sommerferien.

Hvis udgifter til uddannelse er selvfinansierende, kan de 10 milliarder regeringen i 2006 har afsat til forskning så ikke bruges på skattelettelser?
"Øh... Puuh, det er jo et godt spørgsmål, ikke?"

Jo.
"Jeg vil sige det på den måde, at jeg synes det er meget uhensigtsmæssigt at sige, at fordi uddannelse er selvfinansierende, så bruger vi pengene på skattelettelser i dag. Jeg synes hellere at man skulle sige, at, hvis det er selvfinansierende, så lad os reservere pengene i en eller anden pulje, og hvis vi så ser, at folk faktisk når de uddannelsesmål der er stillet, så kan man begynde at give skattelettelser. Men at give skattelettelserne upfront, det synes jeg er farligt," siger Martin Madsen til 180Grader.dk.

Ked af overskrift
For tre dage siden sagde I, at færre skulle betale topskat, har I ændret mening?
"Nej. Jeg er glad for, at du har set det. Jeg er jo lidt ked af den overskrift, der kom i Berlingske i dag ("Lavere topskat en dyr og dårlig løsning"; red.). Vi sagde for tre dage siden i Berlingske Tidende, at vi syntes det var en god idé at hæve topskattegrænsen. Man skal jo skelne. Vi synes det er en god idé med en skatte omlægning; vi går ikke ind for en skatte lettelse," siger Martin Madsen, der hellere vil beskatte de såkaldte boliggevinster.

Der er flere uddannelser, hvor universiteterne har svært ved at besætte studiepladserne. Hvordan får man flere uddannede ved at bruge flere penge?
"De penge, som regeringen har sat af til velfærd, det er jo heller ikke nogen penge man bare bruger, og så håber at folk kommer i uddannelse. De er sat af til, at hvis folk vil i uddannelse, så er der også penge til det."

Uddannelsens lyksaligheder
"Og så er spørgsmålet, hvordan man så får flere i uddannelse. Hvordan får vi fortalt dem, at det er en god idé at tage en uddannelse? Det er jeg jo ikke mand til at fortælle. Måske fortælle om lyksalighederne ved at tage en uddannelse og om alle ekstra penge, man kommer til at tjene."

Nu betyder topskatten jo, at der netop ikke er den store forskel på indtjeningen ved at tage en uddannelse i stedet for at lade være.
"Du har ret; i Danmark er der en lille lønspredning og en progressiv skat. Til sammen giver det jo ikke det store afkast, hvis du sammenligner med USA. Men vores beregninger viser, at der trods alt er et betydeligt privatøkonomisk afkast ved at tage en uddannelse. Det er ikke lig med nul, men... det gør en forskel. Og så mener vi jo også, at grænsen for topskat skal hæves."

[email protected]

Kilde: