Verdensberømt forfatter afsløret som kommunistisk stikker

Den tjekkiske forfatter Milan Kundera angav i 1950 en landsmand, der efter at være gået i eksil efter kommunistkuppet i 1948, var vendt tilbage til...

Slettet Bruger,

13/10/2008

Den tjekkiske forfatter Milan Kundera angav i 1950 en landsmand, der efter at være gået i eksil efter kommunistkuppet i 1948, var vendt tilbage til sit hjemland. Det skriver den norske avis vg.no med det tjekkiske tidsskrift Respekt som kilde.

Tidsskrift har fået adgang til en politirapport dateret 14. august 1950, der viser at Kundera fortalte myndighederne, at en medstuderende skulle mødes med Miroslav Dvoraceck, der var returneret til Tjekkiet, hvervet af den tjekkiske eksil-efterretningstjeneste i Tyskland. Dvoraceck tilbragte herefter de næste 14 fjorten år i kommunistisk fængsel.

Kundera er ellers mest for kendt for, i lighed med forfatterkollega Vaclav Havel, at have støttet den "socialisme med et menneskeligt ansigt" som skulle have været et resultat af tjekkiske reformer i foråret 1968. Da Sovjetunionen rullede ind i Tjekkiet senere samme år blev han derfor blacklistet og hans værker forbudt.

Kundera, der i 1975 flygtede til Frankrig, har ikke ønsket at kommentere Respekts oplsyninger.

[email protected]


Kilde: