Ventetid gør skanninger ubrugelige

Slettet Bruger,

02/08/2007

"Du har ventet for længe. Ryk tilbage til start." Sådan lyder beskeden til mange kræftpatienter, der efter en skanning har ventet længe på at komme i behandling. For til den tid kan sygdommen have udviklet sig, og så er det tilbage i køen for at få en ny skanning.

Lægerne har brug for et opdateret skanningsbillede af kræften, og det har de ikke, hvis der er gået for lang tid siden skanningen blev foretaget.

"Det kan gå fra, at patienten kan opereres, til, at patienten ikke længere kan opereres," siger overlæge Henrik Torp Madsen fra røntgenafdellingen på Århus Sygehus til Politiken.

Dybt frustrerende
På få uger kan kræften have spredt sig til andre steder i kroppen, og så kan patienten ikke længere blive opereret, men må i kemoterapi.

"Ekstra ventetid kan betyde, at patienten må i kemoterapi, hvor chancen for at overleve generelt er mindre," siger han.

Henrik Torp Madsen har ikke tal på, hvor ofte patienter har ventet så lang tid, at en ekstra skanning er nødvendig.

"Men vi ser det hver dag," siger han.

"Det er dybt frustrerende. Vi er som læger sat til at udføre et godt arbejde til gavn for patienterne. Men det kan vi ikke på grund af ventetiderne. Vi prøver at kompensere for det ved arbejde ekstra, vi har hjemmearbejdsstationer, hvor vi kan beskrive skanningsbillederne om aftenen og i weekenderne. Vi prøver at følge med, men belastningen bliver større og større."

[email protected]

Kilde: