Venstrefløjen får endnu en tænketank

Venstrefløjen i Danmark får nu endnu en tænketank, når Cevea, Centrum-Venstre Akademiet, ifølge flere medier slår dørene op

Slettet Bruger,

15/09/2008

Venstrefløjen i Danmark får nu endnu en tænketank, når Cevea, Centrum-Venstre Akademiet, ifølge flere medier slår dørene op. Den første halve million kr. til Ceveas drift er indsamlet hos fagforeninger som 3F, HK, Dansk Metal, NNF og TIB, men årsbudgettet er sat til tre millioner kr.

Der findes i forvejen to venstrefløjstænketanke i Danmark, det LO-finansierede AE-Rådet og det uafhængige Center for Alternativ Samfundsanalyse, men stifterne af Cevea, der får den tidligere socialdemokratiske kulturminister Jytte Hilden som betsyrelsesformand, mener, at den borgerlig-liberale tænketank CEPOS har brug for yderligere modspil.

"Jeg synes, at det er på tide, at der kommer et modspil til CEPOS. Vi skal ikke ind og lave partipolitik og følge dagsordener på Christiansborg. Vi skal ikke diskutere buslinjer, men det mere principielle," siger Jytte Hilden til Jyllands-Posten og fortsætter: "Vi skal ud over rammerne, men inde i en boble. Der er en basis for diskussioner i den venstre side, f. eks. om, hvem der har patent på danskhed. Min egen rolle bliver at brede mine vinger ud til næste generation og sige: Jep, her har I en senior-sild, der kan fungere som mentor, og som I kan spille sammen med. Det synes jeg er rigtig, rigtig spændende; så har jeg ikke levet forgæves."

Direktør for Cevea bliver 26-årige Jens Jonatan Steen, der er cand. scient. adm. fra Roskilde Universitetscenter og chefredaktør på og initiativtager til centrum-venstre tidsskriftet Vision. Vicedirektør bliver Peter Westermann, statskundskabsstuderende, 23 år gammel og folketingskandidat for SF.

Et rådgivende organ for Ceveas kommer til at bestå af Holger K. Nielsen, tidl. SF-formand, Mogens Lykketoft, tidl. S-formand, Jane Korczak, næstformand i 3F, Marianne Jelved, tidl. leder af de Radikale, Ole Wehlast, formand for NNF, Jacob Holdt, fotograf og Hanne Vibeke Holst, forfatter.

En central del af Ceveas virke bliver et uddannelsesforløb for 20-25 unge under overskriften "Progressiv meningsdanner".

"Vi håber at tiltrække debatlystne talenter fra fagbevægelsen, partiernes ungdomsorganisationer og fritænkere fra universiteterne. De vil over en række undervisningsforløb i deres fritid blive klædt på til at kunne skrive kronikker, eller måske endda inspireret til at forfatte sangtekster eller digte. Det bliver en unik uddannelse for nogle af fremtidens mest prominente meningsdannere," siger Jens Jonatan Steen ifølge Ugebrevet A4.

[email protected]

Kilde: