Venstre har mistet taget i de unge

Slettet Bruger,

02/07/2007

De mastodontiske og antiideologiske velfærdspartier, der i dag dominerer dansk politik, vil måske få problemer med at fastholde deres position i fremtiden. I hvert fald har de tre store velfærdspartier, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre den mindste andel af unge blandt deres vælgere. Kun 27 procent af Venstres vælgere ved sidste valg i 2005 var under 40 år. I kontrast var hele 43 procent af Det Radikale Venstres vælgerskare under 40, skriver Ugebrevet A4.

Valgforsker og ph.d.-stipendiat ved Aalborg Universitet, Jakob Rathlev, er ikke overrasket. Han mener ikke, at kombinationen af aggressiv fordelingspolitik og kontrolpræget værdipolitik appellerer til de unge.

"Det, man kan se, er, at på værdipolitikken ligger den yngste generation til venstre, mens de faktisk ligger til højre på fordelingspolitikken. Det er noget af det, Ny Alliance og Det Radikale Venstre vinder på," siger valgforskeren til Ugebrevet A4.

Uffe kunne skaffe unge stemmer - Fogh kan ikke
Kun 24 procent af de vælgere, som er født mellem 1975-1987 stemte på Venstre ved sidste valg. Det er et tab i forhold til generationen, som er født mellem 1960-74. I denne aldersgruppe stemte hele 32 procent på Venstre i 2005. Det mere ideologisk liberale Venstre, som Uffe Ellemann-Jensen stod i spidsen for, har altså været betydeligt bedre til at opfange den tids unge end det nuværende midtsøgende Venstre med Anders Fogh Rasmussen i spidsen.

Jakob Rathlev fremhæver især udlændingepolitikken som en hård kamel for de unge at sluge.

"Unge er mere tolerante over for indvandrere end de ældre generationer," udtaler han til Ugebrevet A4.

Tabt som ung - tabt for altid
En udbredt myte siger, at folk bliver mere midtersøgende, når de bliver ældre. Men den påstand afviser Jakob Rathlev. For partierne er det derfor af essentiel betydning at få tidligt fat i de unge, hvis de ikke skal miste indflydelse på sigt.

"De grundlæggende holdninger holder ved gennem livet på trods af, at man skifter roller, bliver forældre og senere pensionister og så videre. Ungdomsårene, det vi kalder de formative år, er de år, hvor man er mest påvirkelig og danner sin politiske identitet," forklarer Jakob Rathlev til Ugebrevet A4.

hsh


Andel af en generation der stemte på
Venstre ved valget i 2005

Årgang
Andel som stemte
på Venstre
1975-1987
24
1960-1974
32
1945-1959
28
1929-1944
31
Før 1929
32

Kilde: Ugebrevet A4

Kilde: