Venstre-mand vil afskaffe den kriminelle lavalder

Af Ole Birk OlesenDrop snakken om at sænke den kriminelle lavalder fra de nuværende 15 år - afskaf den helt i stedet

Slettet Bruger,

28/03/2008

Af Ole Birk Olesen

Drop snakken om at sænke den kriminelle lavalder fra de nuværende 15 år - afskaf den helt i stedet. Det er budskabet fra Venstres folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen.

"Vi ser talrige eksempler på, at der i forbindelse med bandekriminalitet spekuleres i den kriminelle lavalder. Det er helt uacceptabelt og krænkende for min retsfølelse, at en række forbrydelser ikke kan medføre straf eller sanktion fra samfundets side på grund af forbryderens fødselsdato," siger Torsten Schack Pedersen til 180Grader.dk.

Justitisministeren har nedsat en kommission omkring ungdomskriminalitet i september 2007. Af kommissoriet fremgår det, at kommissionen skal overveje, om der kan være behov for at ændre de eksisterende ikke-strafferetlige reaktionsmuligheder i forhold til unge, som er under den kriminelle lavalder og dermed ikke kan straffes. Der står intet om, at den skal overveje, om den kriminelle lavalder skal sænkes eller afskaffes.

Torsten Schack Pedersen understreger, at han ikke foreslår, at unge under 15 år nødvendigvis skal i fængsel. Men de skal have en dom, når de begår voldsom kriminalitet, og der skal følge en sanktion med. Det kunne f.eks. være en form for weekendarrest på en lukket institution eller med en fodlænke i hjemmet, siger han.

Venstres retsordfører, Kim Andersen, vender sig imod idéen.

"Hvis sanktionen er forbundet med en dom, så ændrer man reelt på den kriminelle lavalder, og det er jeg ikke parat til. Det er heller ikke Venstres politik," siger Kim Andersen til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: