Velfærdshul på 43 milliarder kroner

Slettet Bruger,

31/10/2007

De offentlige udgifter er ved at løbe løbsk, og der mangler 43 mia. kr. i pengekassen hvert år frem til 2040. Sådan ser de dystre udsigter ud ifølge en rapport fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), den endnu ikke offentliggjorte Arbejdsmarkedsrapport 2007. Det skriver Børsen.

"Vi bliver nødt til at erkende, at vi ikke kan fortsætte den vækst i den offentlige sektor, som vi har set i en lang årrække," siger Erik Simonsen, chefkonsulent i DA, til Børsen.

Sidste år gennemførte regeringen et velfærdsforlig, der skulle fremtidssikre Danmark ved blandt andet at hæve efterløn- og pensionsalderen med to år over en periode på 16 år. Men forliget har ikke fyldt hullet i budgettet og der er risiko for overophedning, når regeringen nu vil bruge yderligere 60 mia. kr. på at øge de offentlige udgifter, advarer økonomiprofessor Torben M. Andersen, tidligere formand for Velfærdskommissionen.

Problemerne er ikke løst
"DA's analyse bekræfter, at der trods velfærdsforliget fra sidste år er et ret stort problem, der er uløst. Derfor har der været den fejlopfattelse, at velfærdsforliget har løst alle problemer. Og derfor er det for tidligt at indlede diskussionen om alt det gode, man gerne vil sætte i gang," siger Torben M. Andersen.

Advarslerne afvises af finansminister Thor Pedersen (V), der ikke mener, at man realistisk kan se længere frem end til 2015.

"Regeringen har lavet en plan frem til 2015, hvor der ikke er underskud på noget tidspunkt. Og når vi når til 2015, så laver vi en ny plan til 2025. Så jeg synes, man skal spise brød til. Man kan lave 117 beregninger, men vi forholder os kun til det, vi ved noget om," siger Thor Pedersen til Børsen.

[email protected]

Kilde: