Værtshuse taber 30 procent på rygelov

Slettet Bruger,

15/10/2007

Tilhængere af det famøse lovforslag L 191, der med vedtagelse 29. maj i år blev til Lov om røgfri miljøer, var ikke blege for at henvise til udenlandske erfaringer, der skam viste, at restaurationerne ikke ville lide økonomisk overlast af indskrænkninger i rygefriheden. Nu har loven været i kraft i to måneder og brancheforeningen Danmarks Restauranter og Cafeer har sat gang i arbejdet med at undersøge i hvor høj grad, deres medlemmer er blevet ramt. Den foreløbige konklusion viser store tab, skriver Urban.

"De meldinger, vi har fået ind indtil videre, tyder på et ret betydeligt tab for de store værtshuse, mens de små, hvor der fortsat må ryges, henter en del kunder fra de andre. En så betydelig nedgang i omsætningen vil betyde døden for mange af de steder, der måske i forvejen levede på et spinkelt grundlag,« siger Jørgen Kønigshøfer," erhvervsrådgiver i Danmarks Restauranter og Cafeer.

Omsætningstab på 30 procent
Enkelte steder har ifølge undersøgelsen oplevet et omsætningstab på op til 50 procent. Jørgen Kønigshøfer vurderer, at gennemsnittet vil nærme sig 30 procent, for de værtshuse og cafeer, der ikke er omfattet af lovens undtagelsesregler. Foreningen håber dog stadig, at rygerne vender tilbage til værtshusene, når de har fået tid til at inhalere chokket over loven.

"Den første tid med en sådan lov er givetvis den mest dramatiske. Derefter vil nedgangen fade ud og stabilisere sig på et lavere niveau. Der, hvor langtidsvirkningen bliver værst, vil dog nok være restauranter, hvor folk hurtigere går, fordi de ikke må ryge. Og når man er der kortere tid, bruger man jo færre penge," udtaler Jørgen Kønigshøfer til Urban.

Hos Skandinavisk Tobakskompagni og Carlsberg ønsker man at give loven lidt længere tid på bagen, inden man ser sig i stand til at vurdere dens økonomiske konsekvenser.

[email protected]

Kilde: