Vælgerne: Politikerne har for travlt med at love velfærd

Slettet Bruger,

27/08/2007

Det kan godt være, at danskerne vil have mere velfærd. Men politikerne bør bevare jordforbindelsen, når de lancerer nye offentlige udgiftsstigninger. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4. Undersøgelsen er foretaget efter de seneste lempelige udspil fra socialdemokraterne og regeringen, og viser at 72 procent af danskerne mener politikerne benytter overbudspolitik på velfærdsområdet.

"Befolkningen mener, at politikerne er ved at gå i selvsving, for så døende og trængende er vi heller ikke. Undersøgelsens resultat er et udtryk for, at det her kredsløb af politikere, massemedier og meningsdannere er kommet ud af trit med virkeligheden," siger Ole Thyssen, der er filosof og professor ved Handelshøjskolen i København.

Også en af Folketingets mest erfarne politikere med 39 år på tinge, Niels Helveg Petersen, er forarget over de mange løfter.

"Jeg har aldrig før i min tid som politiker oplevet så meget overbudspolitik som nu. De slynger om sig med penge. Det plejer at være sådan, at Venstre og de konservative prædiker mådehold, men nu går de selv i spidsen for udgiftsstigninger, og det sætter tilsyneladende disciplinen helt ud af systemet," siger Niels Helveg Petersen.

Velfærdsstatens død

Flere eksperter peger i artiklen på at det er de mange vælgere, der er direkte afhængig af offentlige ydelser, der sætter gang i overbuddene.

"Når økonomien er så god som nu, så er skaderne ved overbudspolitik måske til at overse. Problemerne opstår den dag, hvor der skal bremses op. Så kan det meget vel koste en regering magten, hvis den insisterer på at gøre, hvad der er nødvendigt," siger professor ved Institut for statskundskab ved Syddansk Universitet Poul Erik Mouritzen.

Og Ole Thyssen forudser direkte, at politikernes gyldne løfter kommer til at medføre velfærdsstatens endeligt.

"Velfærd er blevet så helligt, at ingen opstiller kriterier for, hvornår nok er nok. Tag eksempelvis sundhedsområdet, hvor behandlingsmulighederne udvides hver dag, uden at politikerne for alvor tager en prioriteringsdiskussion. På lang sigt vil de endeløse muligheder for at bruge flere penge føre til, at velfærdsstaten enten dør af pengemangel eller udmattelse," udtaler Ole Thyssen.

Kilde: