V: Kommunerne skal overholde skatteaftale

Slettet Bruger,

11/09/2007

I øjeblikket arbejder landets kommuner på de sidste detaljer i budgetterne for 2008. Op til fristen 1. oktober forlyder det, at de samlede kommunale budgetter stiger med 1,9 mia. kr. Det er noget mere end de 750 millioner, som regeringen og KL i juni vedtog, at kommuneskatterne måtte stige. Nu advarer Erling Bonnesen, der er Venstres kommunalpolitiske ordfører, de skattestigningsivrige kommunalbestyrelser.

"Vi må overveje individuelle sanktioner, der giver kommuner, der hæver skatten, mulighed for at genåbne budgetterne, så skatten kan blive sat ned igen. Aftalen skal overholdes," siger Erling Bonnesen til Jyllands-Posten.

To ud af tre kommuner har varslet højere skat til næste år. I en kommune som Helsingør vil flertal løfte den med et procentpoint. Men også den den konservative kommunalordfører Christian Wedell-Neergaard vil have kommunerne til at holde deres aftale.

"Der er altid problemer, når budgettet skal på plads. Men mangler man penge, må man rationalisere og effektivisere," siger han.

KL: Presset øges på kommunerne
I Kommunernes Landsforening har ledelsen ekstra travlt i disse dage. Man rejser rundt til kommunerne, der har varslet stigninger, i håbet om at kunne nærme sig det beløb, man oprindeligt havde aftalt med regeringen.

"Kommunerne har været holdt i stram snor, og der ved forhandlingerne bred enighed om, at der var kommuner, som havde behov for at justere deres indtægter som følge af reformen. Vi vil arbejde på at overholde aftalen, men siden vi indgik den, har regeringen bl.a. afsat 2,5 mia. kr. til bedre rammer for den offentlige sektor. Det er penge, som kommunerne skal medfinansiere, og dermed øges presset yderligere," udtaler KL-formanden Erik Fabrin (V).

Socialdemokraternes kommunalpolitiske ordfører Ole Stavad forventer at de samlede skattestigninger kan blive endnu højere end de 1,9 mia. kr. Han opfordrer derfor regeringen til at "finde en ramme, der videre end det aftalte".

[email protected]
Kilde: