VK: EU-afstemning i efteråret

Efter at have brugt en tredjedel af sin nytårstale på at argumentere for en afskaffelse af EU-forbeholdene, har statsminister Anders Fogh Rasmussen...

Slettet Bruger,

03/01/2008

Efter at have brugt en tredjedel af sin nytårstale på at argumentere for en afskaffelse af EU-forbeholdene, har statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) gjort sin holdning klar: Danskerne skal stemme om forbeholdene. Nu bekræfter EU-ordførere fra begge partier, at en folkeafstemning sandsynligvis vil finde sted i efteråret 2008. Det skriver Berlingske Tidende.

"Det er efter min mening det bedste tidspunkt, dels fordi en debat fra nu af og frem til efteråret sikrer os en god og fornuftig periode til at diskutere, hvad forbeholdene betyder for os i dagligdagen, dels fordi det ikke kommer i karambolage med andre afstemninger," siger Venstres EU-ordfører, Michael Aastrup Jensen til Berlingske Tidende.

Smørrebrøds-seddel
Hos regeringen ønsker man at undgå en afstemning i 2009, hvor der både er valg til Europaparlamentet og kommunalvalg. Og som den konservative EU-ordfører slår fast, er der også regeringens stort opsatte klimatopmøde at tage hensyn til.

"Det giver bedst mening, at vi tager afstemningen inden 2009, hvor der i høj grad står klima på dagsordenen med klimatopmødet i København, og hvor der desuden er EU-parlamentsvalg," siger Helle Sjelle, der til gengæld ikke har taget stilling til, hvordan afstemningen skal foregå.

Der vil ifølge Berlingske Tidende næppe blive tale om, at danskerne skal stemme ja eller nej til EU-forbeholdene som en samlet pakke. Ikke mindst overgangen til euro'en er et ømt punkt hos vælgerne, og der vil muligvis blive tale om en "smørrebrøds-stemmeseddel", hvor man stemmer om hvert enkelt forbehold.

Frygt for bagslag
Hos Socialdemokraterne ser man dog ikke, hvorfor det haster sådan at få danskerne til stemmeurnerne. Europa-ordfører Kim Mortensen advarer om, at det kan give bagslag, hvis regeringspartierne "presser for hårdt på".

"Nu er der jo en proces i gang i hele Europa i hele 2008, hvor man skal have ratificeret reformtraktaten, og jeg tror, det er klogt at vente at se, hvordan det falder på plads. For min skyld kan afstemningen om forbeholdene lige så godt ligge i 2009, og jeg er lidt bekymret for det pres, som V og K lægger på den her diskussion, fordi man formentlig gør sig nogle taktiske overvejelser," siger Kim Mortensen til Berlingske Tidende.

Udenfor regeringen spekuleres der i, at Anders Fogh kan have personlige årsager til at fremskynde en afstemning om forbeholdene. Til august overtager Frankrig EU-formandsskabet og skal dermed tage initiativ til fordeling af de internationale topposter, som Fogh kunne være interesseret i. Foghs chancer for at få tildelt en EU-toppost forbedres betydeligt, hvis statsministeren inden da har taget initiativ til at binde Danmark tættere til EU.

[email protected]

Kilde: