V-ordfører advarer mod ØMU-afstemning

Når vælgerne engang i år skal stemme om de danske EU-forbehold, bør statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) gøre det af flere omgange

Slettet Bruger,

02/01/2008

Når vælgerne engang i år skal stemme om de danske EU-forbehold, bør statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) gøre det af flere omgange. Modstanden mod den monetære union - ØMU'en - er nemlig så stærk, at den kan forpurre Foghs forsøg på at få resten af forbeholdene afskaffet. Sådan lyder advarslen fra Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo, der ifølge politiken.dk gerne så afstemningerne skilt ad.

"Det ville jeg have det godt med, for hvis en debat om ØMU'en skal ødelægge forsvarsforbeholdet, så var det da bedre, at vi tog forsvarsforbeholdet for sig selv," siger Karsten Nonbo til politiken.dk.

Meningsmålinger har vist, at danskerne er mere lorne over for at afskaffe det monetære forbehold end de er over for de resterende forbehold, der i blandt forsvarsforbeholdet. Hos SF, hvis stemmer er nødvendige for at sende forbeholdene til afstamning, så også helst, at en folkeafstemning om euroen som dansk møntfod bliver afværget.

"For risikabelt"
"Hvis vi alle er enige om at afskaffe forsvarsforbeholdet - som jeg hører, at vi er - så vil det jo være dumt at tage det som gidsel i en ØMU-afstemning," siger Karsten Nonbo til politiken.dk.

Lektor i international politik med EU som speciale, Marlene Wind, vurderer, at Fogh næppe sender alle forbehold til afstemning som en samlet pakke.

"Det vil være for risikabelt, og folk vil måske ikke kunne adskille det ene forbehold fra det andet. Der er rigtig meget der tyder på, at vi får en afstemning, hvor vi tager et ad gangen, måske to ad gangen," siger hun til Radioavisen.

[email protected]

Kilde: