Ukraine begraver Stalinofre på ny

Slettet Bruger,

28/10/2007

Et utal af kister blev i går lagt i jorden i en skov udenfor af Ukraines hovedstad Kiev. Kisterne indeholdt ligene fra i omegnen af 2.000 ofre for Stalin, kommunismen og NKVD, det frygtede hemmelige politi, der tidligere på året blev gravet op i Bykovna. Det skriver BBC News. Titusinder menes at være endt deres dage i Bykovnas massegrave, hvis eksistens blev hårdnakket benægtet i Sovjet-tiden.

Cirka 100 personer deltog i gårsdagens ceremoni, blandt dem Maria Marzhetska, der først blev bekendt med sin faders skæbne i 1997, 60 efter han brutalt blev mejet ned af Stalins bødler.

"Jeg var otte år gammel. Vi var kun tre, far, mor og mig, og de tog ham. Hver morgen og hver aften var på politistationen," erindrer hun.

Blandt ofrene var 474 polakker. Og i Polen er der at glæde over, at de efterladte nu har et passende sted at mindes de afdøde.

"Dette er et sted, hvor vi gerne vil have det polske (katolske) kors og de polske minder om ofrene fra Bykovna," udtalte generalsekretær Andrzej Przewoznik fra Poles Råd for Beskyttelsen af Monumenter for Trængsler og Martyrdom.

Mere end 100.000 menes at være blevet slået ihjel af NKVD alene i årene 1936 til 1941.

[email protected]

Kilde: