Udlicitering skal få prisen på sygdomsbehandling ned

Udenlandske sundhedskoncerner skal konkurrere med danske hospitaler om at give billigere behandling til syge danskere

Slettet Bruger,

24/01/2008

Udenlandske sundhedskoncerner skal konkurrere med danske hospitaler om at give billigere behandling til syge danskere. Regionerne vil i højere grad gøre brug af EU-udbud for at udlicitere opgaver til bl.a. svenske og tyske sundhedskoncerner. Det skriver Berlingske Tidende.

I Region Midtjylland har man allerede draget fordel af muligheden for EU-udbud. Den svenske sundhedskoncern Capio Diagnostik skal således undersøge op mod 25.000 midtjyske kvinder for brystkræft til den halve pris af, hvad det ville koste på et dansk privathospital.

"Det er klart, at det er et godt lærestykke, som vi må videre med. På andre store områder vil det være naturligt at kigge på muligheden for et udbud, så vi kan få testet priserne og få en mere reel konkurrencesituation, end vi har i øjeblikket," siger Bent Hansen (S), der foruden at være regionsrådsformand i Region Midtjylland også er formand for Danske Regioner, til Berlingske Tidende.

Priser for høje
Siden regeringen i 2002 indførte det såkaldte frie sygehusvalg, har patienter i højere grad fået mulighed for at blive behandlet på private hospitaler på regionernes regning. Regionerne lægger ikke skjul på, at danske privathospitaler er dyrere end de offentlige hospitaler. Men de håber, at konkurrencen fra udlandet kan være med til at presse udgifterne ned.

I den danske sammenslutning af privathospitaler hilser man de svenske konkurrenter velkommen. Formand Nis Alstrup mener, at det vil komme patienterne til gavn.

"I Region Midtjylland ser vi et fremragende eksempel på, at private er billigere end det offentlige. Det bør føre til, at politikerne overvejer at lade de private tage sig af flere opgaver på permanent basis," siger Nis Alstrup til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: