USA's forsvarsminister indrømmer fejlvurdering

Slettet Bruger,

04/08/2007

IAF, der er den største sunni-muslimske koalition i Irak, har trukket sig fra regeringen, og den sekulære blok INL overvejer at følge efter. Det får den amerikanske forsvarsminister til at indrømme, at man har undervurderet splittelsen i det irakiske folk.

"På nogle områder undervurderede vi formentlig alle, hvor svært det ville være for disse mennesker at finde sammen om at skabe en lovgivning," sagde Robert Gates i torsdags ifølge Information: "Jeg synes, udviklingen i den politiske situation er ret nedslående på det nationale plan."

Andre mener, at det ser så sort ud, og at selve systemet er ved at gå i opløsning.

"Den politiske proces, som er baseret på et sekterisk kvotesystem, er ved at gå i opløsning. Vi bliver nødt til at handle, før vi ender der, hvor der ikke er nogen vej tilbage," siger den irakiske politiker Maisoon al-Damlouji fra INL.

Bitre erfaringer
Krisens årsager kan forklares med bitre erfaringer fra Saddam Husseins undertrykkende styre, mener Ahmed Chalabi, leder af Iraks kommission for de-baathifisering.

"Nogle fra premierminister al-Malikis klike frygter deres venner mere end deres fjender," siger han til Washington Post og fortsætter: "Du kan ikke skille folk fra deres baggrund. De fleste af dem var vant til at føre politik i hemmelige grupper og ikke for åbne døre."

LBO

Kilde: