Topskat holder kvinder til kødgryden

Af IKKEMIG 2Danske kvinder med en videregående uddannelse arbejder kun 28 timer om ugen, hvilket er en time mindre end deres kortere uddannede køns...

Slettet Bruger,

28/02/2008

Af IKKEMIG 2

Danske kvinder med en videregående uddannelse arbejder kun 28 timer om ugen, hvilket er en time mindre end deres kortere uddannede kønsfæller. Det viser beregninger i en ny analyse fra Dansk Industri (DI), som offentliggøres i dag, skriver 24timer.

I hovedparten af vesteuropæiske lande forholder det sig omvendt: Jo højere uddannelse, jo mere tid bruger kvinderne på arbejdsmarkedet. Jacob Bræstrup, der står bag analysen, er ikke i tvivl om, at årsagen skal findes i det høje danske skattetryk.

"De danske kvinder arbejder også hårdt, men mange vælger at lægge indsatsen i hjemmet, hvis de alligevel kan se, at deres ekstra arbejdsfortjeneste forsvinder i den høje topskat," siger DI's skattepolitiske konsulent, Jacob Bræstrup, til 24timer.

Skalpel i stedet for støvsuger
DI's analyse viser, at danske kvinder ville bruge mere tid på lønnet arbejde, hvis top- og mellemskatten blev fjernet. Så kan kvinderne tjene mere og betale sig fra hushjælpen.

"Det vil være en stor fordel, hvis den kvindelige læge opererer frem for at støvsuge, og det vil være et stort skridt for ligestillingen, hvis kvinderne brugte mindre tid i hjemmet," siger Jacob Bræstrup.

Skattemur
På RUC ser centerchef for Center for Ligestillingsforskning, Karen Sjørup, dog ikke skattelettelser som en vej til ligestilling.

"De største grupper af kvinder med videregående uddannelse i Danmark er sygeplejersker, lærere, pædagoger og socialrådgivere, og de er ikke just højt betalte," siger hun til 24timer.

Den forklaring afvises af Jacob Bræstrup.

"Pointen er jo netop, at mange højtuddannede kvinder - også de grupper Karen Sjørup nævner - ville betale topskat, hvis de arbejdede lige så meget som mænd med en tilsvarende uddannelse. Det gør de bare ikke; netop fordi de så støder ind i mellem- og topskattemuren," uddyber han over for 180Grader.dk.

[email protected]

Kilde: