Topjurister fordømte afsløringer af venstreorienteret kriminalitet

Det vakte ikke jubel blandt danske jura-eksperter, da en række artikler i 1980'erne kom med de første afsløringer om den venstreradikale Blekingega...

Slettet Bruger,

07/02/2008

Det vakte ikke jubel blandt danske jura-eksperter, da en række artikler i 1980'erne kom med de første afsløringer om den venstreradikale Blekingegadebande. Tværtimod blev artiklerne fordømt som "fiktion" og "kreativ journalistik", beretter Nyhedsavisen.

Journalist Lars Villemoes skrev dengang en række artikler i Information om banden, der brugte indtægten fra røverier til at understøtte den palæstinensiske terrororganisation PFLP. Afsløringerne resulterede i anklager om fiktiv journalistik fra Flemming Balvig og Jørn Vestergaard, som i dag er blandt Danmarks førende jurister.

Blev hængt ud
En kritik, som var fuldstændig forfejlet, mener Jakob Elkjær, redaktør på fagbladet Journalisten.

"Der er intet at komme efter. Artiklerne har vist sig at være nærmest kirurgisk præcise. Juristernes kronik er i virkeligheden et læserbrev om journalistik, ikke en juridisk vurdering," siger Jakob Elkjær til Nyhedsavisen.

Afsløringerne skabte vrede på dele af venstrefløjen, og journalisten, der selv havde en baggrund på venstrefløjen, blev udråbt som forræder. Delvist på grund af kritikken fra topjuristerne, mener han.

"Vi blev dømt af landets tungeste jurister, som lagde både navn og institut til kronikken. Derefter blev holdningen, at nu var vi gået for langt i artiklerne. Men man kan se på deres ordvalg, at det var et politisk indlæg forklædt som jura. De ville ikke have, at vi afslørede en gruppe på venstrefløjen," siger Lars Villemoes.

"Vi troede PET stod bag"
Af artiklens forfattere har kun Preben Wilhjelm valgt at besvare Nyhedsavisens opkald.

"Villemoes oplyste ikke i artiklerne, hvem hans kilder var. Så er det klart, at vi må sige, at det er ren spekulation. Vi kunne jo ikke tro andet, end at hans kilder var PET. Vi havde ingen anden mulighed," siger Preben Wilhjelm.

Han afviser desuden, at hans engagement i partiet Venstresocialisterne skulle have påvirket hans faglige vurdering.

"Det er fuldstændig latterligt at påstå. Jeg betragter slet ikke Blekingegadebanden som tilhørende venstrefløjen. De brugte totalitære metoder, som mere hører hjemme på højrefløjen," siger Preben Wilhjelm til Nyhedsavisen.

[email protected]

Kilde: