Topchefer: Ingen frygt for overophedning

Frygten for en overophedning af dansk økonomi lurer ikke længere hos erhvervslivets leder

Slettet Bruger,

02/01/2008

Frygten for en overophedning af dansk økonomi lurer ikke længere hos erhvervslivets leder. I en ny konjunkturanalyse, som Greens Analyseinstitut har lavet for Børsen, svarer seks ud af ti topchefer, at de ikke frygter en overophedning af økonomien, som både Nationalbanken, vismændene og OECD ellers har advaret om.

Vismand Jan Rose Skaksen bekræfter, at der er tegn på en nedkøling, og at dette er en glædelig nyhed.

"Vi står for enden af en højkonjunktur, og det betyder, at tingene nu bevæger sig i en anden retning. For håbenligt vil det ske i god ro og orden. Det er glædeligt, hvis økonomien faktisk køler ned. Det er der brug for," siger Jan Rose Skaksen, der er professor i økonomi ved Copenhagen Business School, til Børsen.

Økonomien vipper
Nordeas cheføkonom, Helge J. Pedersen, bekræfter, at dansk økonomi står på kanten af faldende forbrug.

"Økonomien står og vipper mellem overophedning og afkøling. Og lige nu ser det ud som om, at vi tipper i retning af risikoen på nedsiden," siger Helge J. Pedersen.

Stadig pres på arbejdsmarkedet
Politikerne skal dog ikke tage en nedkølende økonomi som invitation til at slippe tøjlerne for det offentlige forbrug, advarer OECD, der fortsat anbefaler en stram og ansvarlig finanspolitik.

"Det kan godt være, at pilen peger på en afkøling af væksten. Det afgørende er imidlertid, at der selv med lavere vækstrater vil være pres på arbejdsmarkedet. En stram finanspolitik er den sikre kurs," siger Jens Lundgaard, chef for analysen af dansk og svensk økonomi i OECD, til Børsen.

[email protected]

Kilde: