Topøkonomer: Højere skat eller besparelser på velfærd

Tre af landets førende økonomer har undersøgt fremtidsudsigterne for det danske samfund, og deres konklusion er ikke til misforstå: Regeringen mang...

Slettet Bruger,

14/12/2008

Tre af landets førende økonomer har undersøgt fremtidsudsigterne for det danske samfund, og deres konklusion er ikke til misforstå: Regeringen mangler milliarder til velfærd, og kan derfor være nødsaget til at lade verdens højeste skattetryk stige eller spare på velfærden. Det fortæller Politiken.

De tre topøkonomer begrunder deres forudsigelser med, at regeringen halter eftertrykkeligt efter målene i 2015-planen, som ellers skulle fungere som garanten for, at statens økonomi ikke kører af sporet.

"Hvis ikke man får realiseret 2015-planen, så vil politikerne være tvunget til at kræve højere skatter eller skære ned på de offentlige udgifter efter 2015," siger overvismand og økonomiprofessor ved Københavns Universitet Peter Birch Sørensen til Politiken.

Et af de afgørende mål i 2015-planen er, at der skal flyttes 20.000 danskere fra offentlig forsørgelse til arbejde, men det mål har regeringen - senest med dagpengefarcen - haft særdeles svært ved at opfylde.

Den manglende forøgelse af arbejdsudbuddet har skabt et hul i de offentlige finanser på omkring 5 mia. kr. hvert år i forhold til 2015-planen. Det betyder, at det kan blive svært at få finansieret centrale velfærdsydelser uden at hæve skatten.

[email protected]

Kilde: