Toiletkrav kan koste lille butik livet

65-årige Mona Nicolaisen fra Østrup nord for Roskilde er godt træt af Fødevareregion Øst i Rødovre

Slettet Bruger,

08/03/2008

65-årige Mona Nicolaisen fra Østrup nord for Roskilde er godt træt af Fødevareregion Øst i Rødovre. Hun er blevet pålagt af lave personaletoilet i sin butik på trods af, at hun kvit og frit kan benytte sig af sin datters toilet 30 skridt fra butikken - og i øvrigt har gjort det i fem år. Det skriver Dagbladet Roskilde.

"Jeg er rystet. Ind til 1. maj sidste år ejede jeg selv huset, og så var det i orden, at jeg brugte mit eget toilet, når jeg var i butikken. Nu tilhører toilettet min datter, fordi hun har købt huset, og så er det ulovligt. Hvor er logikken?" spørger Mona Nicolaisen fra "Min Butik" i Østrup i Dagbladet.

Hvis kravet fastholdes, er det med stor sikkerhed et farvel til den lille, velbesøgte butik, der lever højt på blandt andet chokolade til påske og is og slik om sommeren. Der er hverken indlagt kloak eller vand i butikken, og Mona Nicolaisen har fået et bud på 80.000 kroner for at få det lavet.

"Hvis jeg skal bruge 80.000 på det her, så vil jeg hellere lukke. Butikken er jo mest min hobby," siger hun.

Alternativt kan Mona Nicolaisen vælge at droppe salget af fødevarer og nøjes med at sælge tekstiler og boligtilbehør.

Det er en kontrollant fra Fødevareregion Østs kontrolafdeling i Rødovre, som har påbudt Mona Nicolaisen at få lavet toilet og håndvask i "Min Butik". Her vil souschef Janus Lohdahl ikke kommentere den konkrete dag.

"Generelt ligger det i vejledningen, at fødevarevirksomheder skal have et særskilt personaletoilet. Viser den enkelte sag noget andet, så er det muligt at søge om dispensation," Janus Lohdahl.

En dispensationssag tager typisk nogle uger.

"Generelt holder vi os til vejledningen, og det hører til sjældenhederne, at vi giver dispensation. Fødevarestyrelsens hygiejnevejledning fra 2007 lægger op til en strammere kurs over for fødevarevirksomheder. Vi skal sikre os, at så få personer, som muligt har adgang til de faciliteter, som en virksomhed benytter sig af, herunder toilettet. På den måde sikrer vi forbrugerne bedst muligt og undgår i videst muligt omfang smitte i tilfælde af sygdomsudbrud," siger han til Dagbladet.

[email protected]

Kilde: