Tobak giver rekord i kræftdødsfald

Slettet Bruger,

15/07/2007

En sammenligning af tal fra WHO, OECD og EU, foretaget af Berlingske Tidende, viser at Danmark,?befinder sig i gruppe med lande, vi normalt ikke ønsker at sammenligne os med, når det gælder kræftdødelighed. Med 167?kræftdøde ud af 100.000 ligger vi side om side med Kasakhstan undersøgelsen,?mens vi halter langt efter Sverige, hvor tallet "kun" er 115.

En sammenligning af i alt 193 medlemslande i WHO, viser, at kun 12 lande har?flere kræftdødsfald end Danmark, heraf kun fire europæiske: Polen, Tjekkiet, Ungarn og Slovakiet. Forklaringen ligger lige til ifølge såvel internationale som danske forskere, avisen har talt med, det er nemlig danskernes?tobaksforbrug.

"Danmark er førende i kræftdødsfald, først og fremmest fordi I har et enormt problem med rygning. I har en fuldvoksen tobaks-epedemi i Danmark," udtaler dr. Peter Boyle, der er direktør for WHO´s Internationale Kræftforskningsinstitut i Lyon.

I Kræftens Bekæmpelse er man helt enig i vurderingen og foreslår derfor at stramme afgiftskruen,?så en pakke cigaretter kan stige til omkring 60 kroner, gerne mere, eller ca. det dobbelte af prisen i dag.

For lange ventetider

Den seneste forskning på kræftområdet viser, at en meget stor del af kræftpatienter dør inden for det første halve år, efter de har modtaget diagnosen. Kræftens Bekæmpelses chefstatistikker Gerda Engholm har forsket i dødsfaldene og hun peger også på forhold i sundhedsvæsenet som en forklaring på Danmarks kedelige topplacering.

"Der er noget vi ikke gør godt nok, og mange forskellige ting kan spille ind. De kan komme for sent til, så kræften har udviklet sig. Det kan også være noget med ventetiden i sundhedsvæsenet, som er ekstremt lang i Danmark sammenlignet med de andre nordiske lande," ?siger Gerda Engholm.

De senere år er der ellers blevet færre rygere herhjemme. De seneste tal viser, at 24 procent af danskerne ryger.

[email protected]

?

Kilde: