Tjekkiets præsident: Friheden er i fare - ikke klimaet

Slettet Bruger,

18/06/2007

Tjekkiets præsident, Vaclav Klaus, advarer nu i Financial Times verden mod at følge blindt i fodsporet de miljøforkæmpere, som ifølge ham vil bruge påstanden om global opvarmning som en rambuk for at indskrænke menneskers frihed.

"Som en der har levet under kommunisme det meste af mit liv, føler jeg mig forpligtet til at sige, at jeg ser den største trussel mod frihed, demokrati, markedsøkonomi og velstand i miljøaktivismen og ikke i kommunismen," skriver Vaclav Klaus i en kronik i avisen.

Han udtrykker stor bekymring over de indgreb, der følger i kølvandet på teorien om den globale opvarmning, som han omtaler som styret mere af propaganda end af sandhed. Temperaturen er i løbet af det forrige århundrede steget 0,6 procent, og det er rent hysteri ifølge Klaus, at det skulle anspore os til at gøre "noget ved vejret, her og nu."

"Miljøforkæmperne beder om øjeblikkelig politisk indgriben, fordi de ikke tror på den langsigtede, positive virkning af økonomisk vækst, og ignorerer både de teknologiske fremskridt, som fremtidige generationer uden tvivl vil nyde godt af, og det beviselige faktum at jo mere velstående et samfund er, des bedre har miljøet det," skriver han.

Mere social- end naturvidenskab
Ifølge Klaus, der selv er udannet økonom, tager miljøforkæmperne slet ikke højde for menneskets evne til at ændre og tilpasse sig. Den teknologiske fremgang og velstandsforøgelse, sammenholdt med landes evne til at organisere sig selv, har ifølge Klaus øget den menneskelige tilpasningsevne radikalt. Og skal man tro Klaus, er der ingen grund til at forvente, at det vil være anderledes i fremtiden.

"Diskussionen om global opvarmning handler mere om social- end naturvidenskab og mere om mennesket og dets frihed end om tiendedeles ændringer i den globale gennemsnitstemperatur," slutter Klaus.

bach

Kilde: