Thorning vil udstyre danskerne med CO2-kvoter

Slettet Bruger,

13/10/2007

Ligesom danskerne under Anden Verdenskrig fik udleveret rationeringsmærker, skal vi måske til at vænne os til at få kvoter for, hvor meget CO2 vi må udlede. I sin interviewbog "Den Første" foreslår Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, individuelle CO2-kvoter som led i en grøn skattereform, skriver Jyllands-Posten.

"Idéen er, at alle får en kvote for, hvor meget CO2 de må bruge på et år. I dag har vi en skæv fordeling, hvor der er grupper i samfundet, der belaster miljøet mere end andre. Det er typisk dem med store biler, både og mange flyrejser. Hvis man ikke bruger sin årlige CO2-kvote, skal man have penge tilbage. På den måde vil de, der ikke rejser meget, og som tænker på miljøet, få en kontant gevinst," skriver Helle Thorning ifølge Jyllands-Posten.

Skattelettelser
Forslaget møder opbakning fra både de Radikale, Ny Alliance og de Konservative, der alle kræver en tilsvarende sænkning af andre skatter.

"Det er et godt og et sundt princip, at alle kender deres CO2-forbrug, og at det har konsekvenser at udlede CO2 . Men det er klart, at en ny skat skal modsvares af skattelettelser andre steder," siger finansordfører Christian Wedell-Neergaard (K).

"Det batter ikke"
Hos Venstre bliver forslaget dog lodret afvist.

"Når det gælder den menneskeskabte CO2, skal vi sætte ind, hvor det batter noget i stedet for at fokusere på, hvad der giver noget symbolpolitisk. Det er ikke på det personlige forbrug, at man henter de store tons CO2," siger finansordfører Peter Christensen (V) til Jyllands-Posten.

Gennem EU er der allerede oprettet en CO2-kvoteordning for virksomheder, hvor virksomheder kan sælge overskydende kvoter til virksomheder i andre lande. Med Helle Thornings forslag vil dette system nu også gælde for privatpersoner og deres forbrug af benzin og energi. Øjensynligt med den forskel, at handel med CO2-kvoter vil finde sted gennem staten, ikke mellem de enkelte danskere.

[email protected]

Kilde: