Thorning forsvarer nazi-samarbejde

Slettet Bruger,

13/10/2007

Det var forståeligt, at danske politikere med Socialdemokratiet i spidsen arbejdede sammen med Nazityskland under besættelsen. Det siger den nuværende S-leder, Helle Thorning-Schmidt, i et interview med Jyllands-Posten.

"Jeg synes, at de gamle partier opførte sig utroligt ansvarligt. De havde som mål at beskytte Danmark i en meget vanskelig situation, og vi sidder i dag med en helt anden viden, end de havde dengang. Derfor synes jeg, at når statsministeren antyder, at de var kujoner og bruger det til at sige, at vi ikke skal dukke nakken mere og have en aktivistisk udenrigspolitik, så tilsmudser han datidens politikere, som stod med et stort ansvar i en svær situation," siger hun.

Hjalp jøder til Sverige
Adspurgt, om hun vil blåstemple de handlinger, som datidens politikere traf med samarbejdspolitikken, lyder svaret:

"Nej, det vil jeg ikke. Man kan have meget forskellige holdninger til enkeltstående handlinger som interneringen af kommunisterne i 1943. Jeg vil heller ikke blåstemple de mange penge, der blev tjent på krigen, men vi må også erkende, at det lykkedes for Danmark at komme gennem krigen uden at menneskeliv gik tabt i større omfang, end det skete, og at de danske jøder kom i sikkerhed på det rigtige tidspunk," siger Helle Thorning til Jyllands-Posten.

Under besættelsen fik Tyskland del i Danmarks overskud af landbrugsprodukter, som blev brugt til at holde den nazistiske krigsmaskine kørende. Efter besættelsen har flere historikere fremhævet modstandsbevægelsen og det civile arbejde med at hjælpe jøder i sikkerhed i Sverige. Dette har sandsynligvis været med til at forhindre Danmark i at få et internationalt omdømme som en "overgivelses-stat".

[email protected]

Kilde: