Thorning-tanker skydes ned fra alle sider

Helle Thorning-Schmidt møder skarp kritik for sit forslag om at forbyde afstemninger om EU-traktatændringer

Slettet Bruger,

21/06/2008

Helle Thorning-Schmidt møder skarp kritik for sit forslag om at forbyde afstemninger om EU-traktatændringer. Forslaget får iblandt andet en lav demokratikarakter af Rune Stubager, der er adjunkt i statskundskab ved Københavns Universitet. Det skriver Nyhedsavisen.

"Vælgerne får pistolen for panden. Det har præg af politisk afpresning. Hun er tilhænger af et udvidet EU-samarbejde, og det her er en måde at forsikre sig imod et nej på. Man vil lade være med at spørge folk om noget, de måske siger nej til. I stedet vil man spørge dem om noget, de næppe siger nej til," siger Stubager til Nyhedsavisen.

Også i det politiske landskab var der klar modstand mod S-formandens tanker. Enhedslistens Per Clausen kalder forslaget "udemokratisk", SF's Villy Søvndal stiller sig "uforstående" over for forslaget, mens den radikale Lone Dybkjær ikke kan se"hvad forslaget skal nytte". Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard er heller ikke just begejstret.

"Forslaget er hamrende udemokratisk. Befolkningerne vil formentlig stemme ja til at være medlemmer af EU. Det vil jeg også selv. Men problemet er de mange overbygninger og indskrænkningerne af demokratiet i EU. Det fjerner magten fra nationalstaterne," siger Pia Kjærsgaard.

Selv i egne rækker er det så som så med støtten til Thorning-Schmidt. Socialdemokraternes EU-ordfører Svend Auken blev før et møde i Folketingets europaudvalg i går spurgtaf Ritzau om han støttede partiformandens forslag om at forbyde folkeafstemninger.

"Nej, der er mig bekendt ikke foreslået nogen ændringer i de danske regler. Det eneste, jeg kan sige, er, at det giver stof til eftertanke, når en fjerdedel af nejsigerne i Irland begrunder det med, at det er for indviklet at finde ud af de detaljerede juridiske bestemmelser. Som jeg har forstået det, så er det eneste, som formanden siger, at vi skal have folkeafstemninger om ting, som folk kan forstå og ikke færre folkeafstemninger. Men det er ikke noget, der får virkning for Danmark. I Danmark har vi vores regler, og hun har ikke foreslået nogen ændringer," lød Aukens svar.

[email protected]

Kilde: