Terrorhysteri i Post Danmark

Slettet Bruger,

14/07/2007

Siden 15. marts i år har Post Danmark krævet cpr-numre fra kunder, der betaler girokort kontant. Det sker med baggrund i en EU-forordning, der skal forhindre hvidvask af penge og finansiering af terror. Men postvæsenets læsning af forordningen er utvivlsomt en overfortolkning og en ulovlig en af slagsen. Det siger EU-ekspert, professor Søren Friis Hansen, til Jyllands-Posten. Ifølge forordningen skal der fremvises identifikation ved kontante indbetalinger over 1.000 euro, mens indbetalinger under denne grænse kan kontrolleres.

"Og "kan" er altså ikke, at man konsekvent "skal". Det fremgår også tydeligt, at forordningen kun gælder for kontante beløb unde 1.000 euro, hvis man har en konkret mistanke til en kunde om, at vedkommende f.eks. deltager i noget kriminelt. Eller hvis vedkommende forsøger at overføre flere småbeløb, der samlet beløber sig til over 1.000 euro," forklarer Søren Friis Hansen.

Jens Brammer fra Gladsaxe skulle for nylig betale 770 kroner for at cykle med i et motionsløb. Det kunne han ikke uden at oplyse sit cpr-nummer. Det undrer Brammer, der er jurist. Han har også har bidt mærke i forskellen mellem kan og skal.

"Det må være for det tilfælde, at postekspedienten opfatter en særlig terrortrussel, men hvorfor skulle man gøre det i forbindelse med min deltagelse i et motionscykeløb?," siger Jens Brammer

En anden af de kunder, der har svært ved at se, hvorfor hendes indbetaling skulle terrortjekkes er Birthe Edil fra Sdr. Hostrup. Hun er blevet afkrævet cpr-nummer af landpostbudet for at betale 400 kroner kontant for at modtage en pakke med tøj fra et postordrefirma.

"Jeg kan hverken hvidvaske penge eller lave bomber af en dametøjspakke til 400," siger Birthe Edil, der heller ikke bryder sig om at udlevere sit cpr-nummer.

"Jeg er ikke tryg ved at hvilket som helst menneske, som er ansat ved Post Danmark, kan gå rundt med en seddel med mit personnumer. Det er jo ikke altid tjenestemænd, der går med post. Det kan være en ferieafløser. Og hvem siger, at denne seddel ikke kan blive væk eller misbrugt til at give oplysninger videre," siger Birthe Edil.

Trafikministeren tøver

Birthe Edil klagede allerede i maj måned til trafikminister Flemming Hansen over postpraksissen. Men i trafikministeriet har man ikke ønsket at svare, her henviser man i stedet til Finanstilsynet, som er i gang med en vurdering af, om reglerne er blevet overholdt. Hos Post Danmark har man tidligere udtalt, at man tolker forordningens kan som skal.

"I forhold til EU's forordning skal kunderne forstå, at de faktisk ikke reelt betaler for deres støvsuger eller postordrepakke, når de betaler et girokort, man blot sætter en pengeoverførsel i gang," udtalte Post Danmarks infrastrukturchef, Anne Bernbom, tidligere på ugen til epn.dk.

Socialdemokraternes medlem af Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose, har nu henvendt sig til EU-Kommisionen for at høre hvilken terror, der bekæmpes ved at kræve identifikation ved de små indbetalinger.

[email protected]

Kilde: