Teenagere savner stærke forældre

Slettet Bruger,

09/12/2007

Moderne forældre glemmer ofte at tage ansvar i forhold til deres teenagebørn. Glemmer, at de er de voksne, der kan tillade sig at sige nej. Og dermed føler børnene sig svigtet, siger ungdomspsykologer til Nyhedsavisen.

"Jeg møder mange helt unge teenagere, der må næsten alt. De er sent ude og pjækker fra skole uden at nogen griber ind. Mange forældre tror nemlig, at de ikke må sige nej til en teenager. De tror, at børnene selv skal have lov at bestemme, og at forældrene kun skal coache. Men det passer ikke. Forældre skal sætte sig igennem og tage ansvaret. Ellers lader man børnene i stikken," siger privatpraktiserende psykolog i Gentofte, Ulla Dørløv, til Nyhedsavisen.

Teenagere må man godt tvinge til en weekend i sommerhuset, om de så skal bæres med. Må man godt tvinge ud af deres værelse, når de sidder og surmuler. Og de skal hentes, når de er til fest, selv om de bliver sure over det. Sådan lyder en række gode råd fra psykologerne.

"Børn har brug for modstand fra en sikker forældre. Derfor er man nødt til at stå ved sig selv og være tro mod det, man står for. Så gør det ikke så meget at andre gør noget andet, bare din teenager ved, hvor de har dig," siger Susanne Bølling, der som familiepsykolog ofte arbejder med vanskelige unge.

Lettere at sige nej til vennerne
I
virkeligheden går teenagere ofte og venter på, at forældrene sætter grænser for dem. Mange af børnene har måske svært ved at sige nej over for deres venner, og der kan en stærk forælder være et rigtig godt argument, påpeger Ulla Dørløv.

"Der er 14-årige, der er ude hele natten og som ikke går hjem, fordi vennerne også er ude. Men i virkeligheden venter de bare på, at mor eller far skal komme og finde dem og tage dem med hjem, Her er de på mange måder som en to-årig,der gemmer sig bag døren og venter, til nogen ser dem," siger hun til Nyhedsavisen.

[email protected]

Kilde: