Talebans teologer erklærer terror ikke-islamisk

Mange muslimske lærde er ved at være så trætte af koblingen mellem islam og terrorisme, at det nu har fået det indiske universitet Darul Uloom i by...

Slettet Bruger,

17/03/2008

Mange muslimske lærde er ved at være så trætte af koblingen mellem islam og terrorisme, at det nu har fået det indiske universitet Darul Uloom i byen Deoband til at erklære terror og drab på udskyldige civile i strid med islam. Det skriver Kristeligt Dagblad. Universitet er ikke et hvilket som helst, men kendt for at have afliggere i Pakistan, der har undervist de afghanske talebanere.

"Deoband har status. Den har stor gennemslagskraft i Indien, Pakistan og Bangladesh, hvor den er en af de vigtigste islamiske bevægelser," siger Indiens-ekspert og seniorforsker ved Nordisk Institut for Asien Studier Stig Toft Madsen til Kristeligt Dagblad.

Darul Uloom har eksisteret siden 1860'erne. Universitetet vægter oplæringen af muslimer i sharia og Koranen som sit vigtigste formål, hvorfor Deoband-universitetet også har mange koranskoler i blandt andet Pakistan og Afghanistan. Og det er tilstedeværelsen i netop disse lande, der ofte har sat universitetet i Deoband i forbindelse til Taleban-bevægelsen, siger Stig Toft Madsen:

"Deoband-bevægelsen blev voldsomt forstærket af Afghanistans krig mod Sovjet. I disse år formåede de at organisere religiøse folk gennem koranskolerne i grænseområdet mellem Pakistan og Afghanistan."

De nye toner fra Darul Uloom Universitetet i Deoband kommer ifølge BBC, fordi mange muslimske lærde er trætte af koblingen mellem islam og terror. Men der kan også være en anden grund.

"Deoband-bevægelsens politiske parti i Pakistan, Jamiat Ulema-e-Islami (JUI), fik et dårligt valg i det nyligt overståede parlamentsvalg. Partiet er kommet på kant med Taleban, og vælgerne støtter dem ikke længere. Derfor tyder noget på, at de er i gang med en afradikalisering, og det har muligvis smittet af på Deoband-bevægelsen i Indien," siger Stig Toft Madsen til Kristeligt Dagblad.

[email protected]

Kilde: