Tårnfalken flyver - i udlandet

Slettet Bruger,

09/06/2007

Under et år efter, at Canada kunne købe spionfly af typen "Tårnfalken" for langt under indkøbspris af Danmark, flyver flyene på missioner i Afghanistan. Det skriver Berlingske Tidende i dag.

I marts passerede flyene, som det danske forsvar aldrig havde held til at få i luften, 1.000 flyvetimer for Canada, som selv konkluderer, at flyet har løst et påtrængende behov for luftrekognoscering og i enkelte tilfælde reddet soldaters liv.

Flyene, blev solgt efter otte års mislykkede danske forsøg på at få dem operationdygtige, men fungerer nu fint efter et reperationsbesøg hos den franske producent Sagem. På trods af den canadiske succes ærgrer Dansk Folkertis forsvarsordfører Hans Kristian Skibby sig ikke over salget:

"Jeg fortryder ikke, at vi solgte for "Tårnfalken" var blevet et smertensbarn. Men det her viser, at de, der havde ansavret ikke havde kompetencen eller ikke havde ressourcerne, som dem der skulle til for at få dem til at flyve," siger han.

Det danske forsvar investerede i otte år fra 1998 til 2006, hvad der svarer til 470 mio. i nutidskroner, for at få "Tårnfalken" op at flyve. Sidste år solgte man fly og reservedele til Canada for 40 mio.

mol

Kilde: