Sygeplejersker kan takke strejke for lavere realløn

Det offentligt ansatte sundhedspersonale får ikke meget ud af de højere lønninger, som Danske Regioner har givet dem

Slettet Bruger,

14/06/2008

Det offentligt ansatte sundhedspersonale får ikke meget ud af de højere lønninger, som Danske Regioner har givet dem. Strejken har nemlig været dyr for fagforeningerne, og det kommer medlemmerne til at bøde for, beretter Berlingske Tidende.

Lektor ved Aalborg Universitet og arbejdsmarkedsforsker Jørgen Stamhus, kalder den nye aftale for "dyr" for fagbevægelsen. Han vurderer, at de ansattes realløn vil være lavere end før strejken.

"Det her kommer til at koste Sundhedskartellet et trecifret millionbeløb og de enkelte medlemmer skal nu op og betale mellem 300 og 400 kroner i ekstraordinære bidrag om måneden for de næste tre år at få strejkekassen fyldt op igen. Det er stort set halvdelen af den lønforhøjelse de opnår, og lægges inflationen til, kan det ende med en nedgang i reallønnen. Så det har været et dyrt forlig," siger Jørgen Stramhus til Berlingske Tidende.

BUPL på falittens rand
Arbejdsmarkedsforsker og professor ved Københavns Universitet Jesper Due peger på, at strejken også har gjort de offentligt ansatte pædagoger møre.

"Forliget kommer, fordi BUPL er på fallittens rand, og med udsigten til en lockout er det et spørgsmål, om den organisation overhovedet kan overleve på sigt. Så det er også for at sikre organisationens overlevelse, at der nu indgås et forlig med kun en ganske marginal og helt beskeden forbedring i forhold til, hvad der har været forhandlet om," siger han.

Jesper Due påpeger, at konflikten har kostet BUPL tæt ved 40 millioner kroner om dagen, og at udgifterne ville stige under den varslede lockout i næste uge. Var konflikten ikke blevet stoppet, ville BUPL formentlig have lidt en økonomisk martyrdød, siger han til Berlingske Tidende

[email protected]

Kilde: