Sveriges våbenskjold er en kastreret løve

Slettet Bruger,

14/12/2007Kvindelige svenske soldater var så utilfredse med at have en løve med mandlige kønsdele på våbenskjoldet for Sveriges bidrag til en fælles EU-styrke, at de klagede til EU-domstolen. Nu har den svenske regering fjernet den formastelig genstand fra styrkens våbenskjold, skriver Nyhedsavisen.

Den beslutning støder til gengæld kunstneren bag logoet, Vladimir A. Sagerlund, der ikke bryder sig om det signal, som en kastreret løve sender.

"En kønsløs hanløve er et våbendyr, som er berøvet sin styrke, sin evne til at forplante sig og til at hævde sig på den internationale arena, når det gælder våbenskjold," siger Sagerlund til Nyhedsavisen og tilføjer, at våbenskjold med kønsløse løver i gamle dage kun blev givet til folk, der havde forrådt kongen.

Skulle have spurgt først
Sagerlund arbejder for Rigsarkivet i Sverige, og den institution har nu sendt et brev til Forsvaret. Det svenske forsvar havde ingen ret til at ændre våbenskjoldet uden at spørge kunstneren først, skriver Rigsarkivet, der mener, at man burde have valgt en anden kunstner, hvis man ikke brød sig om den virile løve.

Hos Forsvaret erkender man, at sagen kunne have været håndteret bedre. Men nu sidder den kønsløse løve på 2.300 svenske soldater, og så er det for sent at gøre noget.

"Tvunget til at skære den af"
"Vi var tvunget til at skære tissemanden af løven rent elektronisk. De kvindelige soldater klagede over det oprindelige symbol, og sagen gik til EU. Den strid ville vi ikke tage," siger Christian Braunstein fra Forsvaret til Göteborgs-Posten.

De tre løver på det danske rigsvåben er stadig udstyret med kønsdele, omend disse er knap så opsigtsvækkende som det nu fjernede organ på den svenske løve.

[email protected]

Kilde: