Svensk politi vil bruge privatliv som pressionsmiddel mod prostitution

Slettet Bruger,

02/07/2007

Siden Sverige kriminaliserede prostitutionskunder i 1999, har det været skik, at politiet tager hensyn til de implicerede parter i efterforskningsfasen. Mistænkte blev diskret kontaktet, fx på arbejdspladsen, så man ikke fik problemer i familien for en måske uberettiget mistanke. Men nu skal der nye boller på suppen. Fra nu af indsender svensk politi brevet med indkaldelse til forhør direkte hjem til den mistænkte. Og effekten udebliver ikke. Svensk politi oplever at blive kontaktet af ulykkelige samlevere og hustruer, der ikke kan forstå, hvad der sker.

Privatlivsproblemer også en form for straf
"De græder og er oprørte over, hvad der er sket. Vi har endda været ude for, at nogle har spurgt, om de kunne være med ved forhøret," fortæller Ewa Carlenfors, gruppechef i Stockholms politis afdeling for kvindehandel til Aftonbladet.

Men det generer ikke Ewa Carlenfors.

"Den hårdeste straf for mændene er, at deres koner får besked om, hvad de har gjort," siger hun uden at tage stilling til de følger et sådant forhørscirkus kan have på privatlivet, selv hvis man bliver frikendt.

"Det er en forbrydelse som alle andre. Sexkunder fortjener vel ingen særbehandling i forhold til andre, der overtræder loven," understreger hun.

Fortsat tilladt at tilbyde købesex
I Sverige er det fortsat tilladt at tilbyde sextjenester mod betaling, men det er strafbart med op til seks måneders fængsel at tage imod tilbuddet. Alene i 1999, det år hvor sexkunder blev kriminaliseret, blev seks mænd dømt for forbrydelsen. To nægtede sig skyldige.

At prostitutionen i Sverige ikke er faldet, siden forbuddet trådte i kraft, fremgår af de svenske myndigheders egne statistikker.

hsh

Kilde: