Strejkende til Folketinget: Giv os mere i løn

Politikerne på Christiansborg modtog i går et brev, der bliver opfattet som en højst usædvanlig opfordring til at gribe ind i den landsdækkende kon...

Slettet Bruger,

18/04/2008

Politikerne på Christiansborg modtog i går et brev, der bliver opfattet som en højst usædvanlig opfordring til at gribe ind i den landsdækkende konflikt, hvilket fagforeningerne normalt er modstandere af, skriver Berlingske Tidende.

"Det er ikke det brev, jeg havde forventet at få på strejkens anden dag," siger de Radikales formand, Margrethe Vestager, til Berlingske Tidende.

Brevet, der opfordrer Folketinget til at "skabe mulighed for, at Sundhedskartellets medlemmer kan få en lønforbedring på 15 pct. over de næste tre år og nedsætte en ligelønskommission", får også knubs med på vejen fra Dansk Folkeparti.

"De opfordrer os til at blande os i konflikten. Holdningen er ellers normalt, at vi skal overlade det til arbejdsmarkedets parter," siger partiets arbedsmarkedsordfører, Bent Bøgsted.

Socialdemokraterne mener, at sygeplejerskernes appel må være rettet mod regeringen for at få den til at give nogle flere beføjelser til de regionale arbejdsgivere. Elles går den ikke.

"Enten fører man konflikt, sørger for at skaffe nogle resultater og beder politikkerne om at holde sig væk. Eller også aflyser man den danske model," siger politisk ordfører Henrik Sass Larsen.

Sygeplejerskernes formand, Connie Kruckow, lægger ikke skjul på, at Sundhedskartellet har valgt en ny stil.

"Vi er nødt til at appellere til Folketinget, for vores modpart Danske Regioner, har ikke ekstra penge, hvis de ikke får dem derfra, Vi vil ikke demontere den danske aftalemodel, men den er altså nødt til at blive nytænkt," siger hun.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen er enig i, at sygeplejerskernes eneste mulighed for et ekstra lønløft er at hente pengene på Christiansborg.

"Men det er højst usædvanligt med sådan en appel. Den danske model bryder sammen, hvis det lykkes sygeplejerskerne at komme igennem med deres ønsker," siger Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: