Stærekasser får bilister til at køre langsommere

Den samfundsmæssige gevinst i form af sparede liv og omkostninger svarer til 2-3 kroner for hver eneste krone, der investeres i en automatisk fartk...

Slettet Bruger,

08/06/2009

Den samfundsmæssige gevinst i form af sparede liv og omkostninger svarer til 2-3 kroner for hver eneste krone, der investeres i en automatisk fartkontrol på vejene, de såkaldte stærekasser. Sådan lyder skønnet i en analyse af transportsektorens største udfordringer fra Danmarks Tekniske Universitets Institut for transport, skriver Politiken.

"Vi ved fra en masse undersøgelser, at et af de største problemer i trafikken er, at der ikke er kontrol nok. Hvis man lavede en radikal forøgelse af fartkontrol, ville man få et markant fald i antallet af dræbte," siger analysen hovedforfatter, institutdirektør Niels Buus Kristensen, til avisen.

Gevinsten er også langt større ved automatisk kontrol end ved at måle bilisternes fart med patruljevogne eller bemandede fotofælder.

"Det er påviseligt, at folk sætter hastigheden ned på strækninger, hvor der er stærekasser. Det giver færre trafikdræbte og tilskadekomne. Når man tilskriver dem en værdi, får man et 'fornuftigt afkast' af automatisk fartkontrol," siger Niels Buus Kristensen.

Trafikanalysen er den sidste i rækken i projektet Danmarks Konsensus, som er arrangeret af Politiken og Copenhagen Consensus, med Bjørn Lomborg i spidsen.

Klik her for at læse mere på politiken.dk

[email protected]

Kilde: