Af Ole Birk Olesen
SF vil hæve sukkerafgiften for at få danskerne til at spise færre sukkerholdige fødevarer. Målet er, at danskerne skal være slankere. Men hvorfor skal de tynde også betale mere for deres slik, og vil danskerne virkelig spise færre vingummier, hvis de bliver en krone dyrere?Finansordfører Ole Sohn fra SF forklarer sagen for 180Grader.dk:
"Vi har så dygtige læger og et dygtigt sundhedsvæsen, at de er i stand til at reparere flere og flere af vores skavanker og livstidssygdomme, men det er dyrt. Så af hensyn til samfundsøkonomien og os alle sammen er det vigtigt, at vi forebygger frem for at helbrede. Når vi kan se, at vi er ved at påføre os selv et fedmeproblem af dimensioner, så må vi jo forsøge at regulere så godt, som vi nu kan. Derfor foreslår vi, at vi hæver sukkerafgiften med fem kroner per kilo og bruger pengene til at nedsætte afgifterne på frugt og grønt, så vil helt omkostningsneutralt kan gøre sunde fødevarer billigere og usunde fødevarer dyrere," siger Ole Sohn.
Hvor meget dyrere vil en pose vingummier så blive?
"Det har vi ikke udregnet."
Hvis en pose vingummier bliver en krone dyrere p.g.a. det her, så bliver der vel ikke solgt færre vingummier?
"Der er ingen tvivl om, at økonomi i alle sammenhænge er en god adfærdsregulator.
Idéen er jo, at man skal gøre det usunde dyrere og det sunde billigere, ligesom når vi mener, der skal bruges mindre vand, så lægger vi også en afgift på det. Man kan altid diskutere, hvor meget eller lidt det hjælper, men der er ingen tvivl om, at det ændrer adfærd. Det viser al viden på området."
Fair for de tynde?
Det er cirka én ud af fire-fem danskere, der er overvægtige. Hvorfor skal alle andre også betale mere for deres slik?
"Hvorfor skal nogen betale mere skat end andre? Det skal de jo, fordi vi har en samfundsøkonomi, der skal hænge sammen, og vi har en momsindtægt, som indgår i vores fælles forbrug. Ingen tager jo skade ved, at man kommer til at betale mere for usunde varer, hvis andre varer bliver billigere."
Var det ikke bedre, hvis man var lidt mere målrettet og gjorde folk ansvarlige for deres egen sundhed ved at indføre en sygdomsforsikring, som er dyrere for dem, der er fede, end for dem der er slanke?
"Nu er sundhedsvæsnet endnu ikke fuldt privatiseret, og jeg mener, at samfundet har en forpligtelse til at sikre, at vi har et godt og velfungerende gratis sundhedsvæsen, som kan tage vare på en, når man brækker et ben eller får en livsstilssygdom. Omvendt mener jeg også, at samfundet skal sikre at færrest muligt får livsstilssygdomme," siger Ole Sohn.
[email protected]