Sosu-assistentens løn nærmer sig sygelejerskens

Efter flere uger med tomme personalestuer, nødberedskab på plejehjemmene og storstilede strejker landet rundt har FOA indgået et forlig med Kommune...

Slettet Bruger,

06/05/2008

Efter flere uger med tomme personalestuer, nødberedskab på plejehjemmene og storstilede strejker landet rundt har FOA indgået et forlig med Kommunernes Landsforening. Den nye aftale vil give sosu'erne op til 4.200 kroner mere i lønningsposen over de næste tre år.

Men gårsdagens forlig kan komme til at betyde, at forskellen på en sosu-medhjælper og en sygeplejerskes løn skrumper ind. I forvejen kan det langt bedre betale sig at tage en uddannelse som sosu-medhjælper, hvis man ser på lønnen i forhold til uddannelsernes længde. Det skriver metroXpress.

En uddannelse til sosu-medhjælper tager to år, og den studerende får fuld løn fra dag ét, mens sygeplejerskeuddannelsen tager tre et halvt år på SU.

Sygeplejerskernes formand i Syddanmark, Anni Pilegaard, er derfor langtfra positiv over for aftalen, som FOA har fået i hus. Hun frygter, at forliget får store konsekvenser for hele sundhedssektoren - eksempelvis enorme rekrutteringsproblemer inden for sygeplejerskeområdet.

"Jeg ønsker da FOA held og lykke med de 100 millioner kroner, de har fået, men jeg må sige, at vi sygeplejersker føler os til grin. Når forskellen ikke er større på lønnen som færdiguddannet, bliver det nærmest umuligt for os at rekruttere nye sygeplejersker," siger Anni Pilegaard.

Anni Pilegaard står ikke alene med bekymringen over sygeplejerskernes fremtid. Sundhedsøkonom Kjeld Møl ler Pedersen fra Syddansk Universitet siger, at den faldende lønforskel mellem sosu'erne og sygeplejerskerne indeholder et potentielt problem.

"Hvis forskellen bliver mindre, så skaber det ikke noget incitament for at vælge sygeplejerskeuddannelsen frem for Sosu-uddannelsen - naturligvis ud fra den forudsætning, at man skeler til lønnen, når man vælger uddannelse," siger Kjeld Møller Pedersen til metroXpress.

[email protected]

Kilde: