Smid væk og brug

Slettet Bruger,

24/06/2007

Af IKKEMIG 2

Nogle gange tager genbrugsfeberen overhånd. I New York bor en gruppe mennesker, der udelukkende lever af andres skrald. Ikke fordi de er fattige, men fordi de vil gøre sig uafhængige af de multinational selskaber, og hvad de ser som en kapitalistisk udnyttelse af klodens begrænsede ressourcer. Bevægelsen går under navnet "freeganismen", og dens tilhængere er kendetegnet ved at være endnu mere yderliggående end veganere, der dog går i supermarkedet efter sojabønner og bønnespirer.

"Hvis man vil have en etisk livsstil, er det ikke nok at være veganer. Man er nødt til fuldstændigt at afstå fra kapitalismen," siger 29-årige Adam Weissman til New York Times. For fire år siden startede han hjemmeside freegan.info, og er i dag det nærmeste bevægelsen kommer på en officiel talsmand.

Freeganere lever af, hvad de finder i skraldespande eller hvad der bliver til overs fra restauranter, supermarkeder og bagerier. De går i tøj, som andre har kasseret og møblerer deres lejligheder med møbler og malerier fra containere.

For yderliggående til Greenpeace
Freeganismen opstod i midten af 90erne og er tæt beslægtet med anti-globaliserings- og miljøbevægelsen. Bob Torres, der er professor i sociologi ved St. Lawrence University i Canton, New York, mener at freeganismen er opstået som følge af en utilfredshed, som mange yderliggående venstreorienterede oplever over miljøbevægelsen. Den er simpelthen ikke yderligtgående nok.

"Miljøbevægelsen," siger Bob Torres, "er blevet til, at hvis man spiser de rette økologiske madvarer, så er man miljørigtig," uanset hvor meget skovland det har været nødvendigt at rydde for at dyrke afgrøderne, og hvor meget benzin der er blevet brugt til at fragte dem.

"Hvis du spørger manden på gaden, hvad man skal gøre for at bekæmpe klimaændringerne, lyder svaret, at man skal købe en hybridbil," siger han.

Kilde: